Koronavírus: jön a járvány csúcsa Magyarországon – Lecseng az érettségi előtt?!

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

  1. Csütörtökön bejelentette a kormány, hogy május 4-én kezdődik az érettségi Magyarországon, bizonyos szigorú szabályok betartása mellett, döntően csak írásbeli lesz. Az érettségik május 21-ig tartanak. Az érettségi “nem kötelező”, de aki felvételizni szeretne, annak igen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyúttal közölte, hogy meghosszabbítják a kijárási korlátozást újabb egy hétre.
  2. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete délután közölte, hogy szerintük kockázatos megtartani az érettségit.
  3. Orbán Viktor tegnap este 10-kor azt írta a Facebook-on, hogy „az érettségi még a járványban sem maradhat el. Nem olyan lesz, mint megszoktuk, de lesz. Hajrá, fiatalok!”
  4. Péntek reggel a Pedagógusok Szakszervezete közölte, hogy a kormány által megszabott feltételek mellett nem biztonságos megtartani az érettségit.
  5. Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy a járvány csúcsa “előttünk van”, az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. „Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”. Szerinte előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Budapestre – ahol a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék – sajátos szabályokat léptessenek életbe.

Azt tehát még nem tudjuk, hogy meddig maradnak érvényben a szigorú kijárási szabályok Magyarországon, hiszen erről (nagyon helyesen) az aktuális járványhelyzet fényében döntenek. Azt sem tudjuk, hogy Budapesten milyen „sajátos szabályokat” kell bevezetni a jövőben (az operatív törzs az aktuális helyzet tükrében tesz mindig javaslatot), amiről Orbán Viktor beszélt. De azt már tudjuk, hogy a kormány a tömeges megbetegedések szakaszára készül, és azt is, hogy az érettségi – amikor két hétig fiatalok tízezreivel telnek meg az utcák – május 4-én kezdődik. A címben feltett kérdésre természetesen nem tudjuk a választ, és nincs az a virológus, aki erre bármilyen összegben merne fogadni.

Címlapkép: Getty Images