Koronavírus: húszezer közelébe emelkedett a francia halálozások száma

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

  • Az elmúlt 24 órában 395-tel 19 718-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma az előző napi 642 után – jelentette be sajtótájékoztatón a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.
  • Jérome Salomon elmondta: kórházban 227-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szombati 364 után, s ezzel 12 069-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 7648-an vesztették életüket – 168 új halálesetet jelentettek, az előző napi 278 után.
  • A számok azt mutatják, hogy “megkezdődött a járványgörbe lefelé hanyatlása, de a kórházban ápoltak száma még mindig nagyon magas” – hangsúlyozta az illetékes. “A karantén mindannyiunk erőfeszítésének köszönhetően hatásos, és jelentősen megfékezte a járványt” – tette hozzá arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a kijárási korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat. 
  • Kórházban vasárnap este 30 610 fertőzöttet kezeltek, ami 29-cel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 5744-en voltak intenzív osztályon, ami pedig 89-cel kevesebb, mint szombaton. A kórházakban immáron ötödik napja csökken a betegek száma, az intenzív osztályokon pedig tizenegyedik napja egyre kevesebb a súlyos beteg.
  • A francia miniszterelnök kiemelte, hogy az egészségügyi válság még nem ért véget, hozzátéve, hogy a járványügyi helyzet lassan, fokozatosan, de biztosan javul. Edouard Philippe arra is kitért, hogy a rendőrség az elmúlt hónapban 13,5 millió alkalommal ellenőrizte a korlátozások betartását, és több mint 800 ezer esetben állapított meg szabálysértését. A rendőrségi igazoltatásoknak köszönhetően a “karantén betartása nagyon megfelelő” – jelezte a kormányfő, aki szerint a franciák kijárása “nagyon jelentősen” csökkent, legyen szó vásárlásról, sportolásról vagy munkába járásról.

Címlapkép forrása: Pierre Suu/Getty Images