Koronavírus: hatalmasat estek a Gucci eladásai

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Kedden tette közzé legfrissebb számait a Kering, a francia luxusmárkák gyártója. A cég eladásai az első negyedévben 15,4 százalékkal 3,2 milliárd euróra estek vissza, miután a társaságot érzékenyen érintette a koronavírus járvány.

A társaság bár jól indította az évet, és a január erős lett a járvány terjedésének fokozódása előtt, februárban ellentétes tendenciák érvénysültek, miután az ázsiai régióban a cégnek üzleteket kellett bezárnia. Márciusban a helyzet azonban erősen romlott, miután a cég az európai és amerikai üzleteinek fokozatos bezárására kényszerült, emellett a társaság a negyedév végére a gyártási és logisztikai létesítményei esetében is részleges lezárásokra kényszerült.

A cég profitjának nagy részét adó Gucci esetében az eladások 23,2 százalékkal csökkentek, míg az Yves Saint Laurent márka esetében, ennél szerényebb mértékű, 13,8 százalékos volt a visszaesés az első negyedévben.

A társaság a Gucci esetében kiemelte, hogy az év bár remekül indult, a márka az év első két hónapjában kétszámjegyű növekedést produkált Észak-Amerikában, emellett Nyugat-Európában is remekül teljesített, azonban februártól kezdődően az aktivitás erősen visszaesett, továbbá azt is megemlítették, hogy a korábbi év első negyedéve különösen erős volt.

A Kering pénzügyi vezetője kiemelte, hogy az értékesítési kilátások javultak Kínában, az üzletek újranyitása után és április eleje óta javulást és pozitív tendenciákat tapasztalnak a cég legtöbb Kínában forgalmazott márkája esetében, és a Gucci különösen jól teljesít. Jean-Marc Duplaix ugyanakkor igyekezett hűteni a várakozásokat, miután hozzátette, hogy egyelőre korai lenne következtetéseket levonni a visszapattanással kapcsolatban, mivel a cég üzleteinek egy része Kínában csak március végén nyitott újra, és Pekingben továbbra is korlátozó intézkedések vannak érvényben.

A befektetők nem fogadták jól a cég számait, a társaság részvényárfolyama 7 százalékos mínuszban is járt ma, majd a korábbi esés egy részét ledolgozva a Kering papírjai 5,4 százalékkal kerültek lejjebb.

Címlapkép forrása: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images