Koronavírus: drámai előrejelzést adott ki az IMF a globális gazdaságról

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Korábban megírtuk már, hogy az IMF hogyan módosította a járvány miatt a Magyarországra vonatkozó prognózisát.

Természetesen nem csak a magyar előrejelzéseket írta át a jelenlegi járvány, az egész világgazdaság rosszabbul teljesíthet, mint amit eddig vártunk. Nem is akármilyen mértékben rontotta a valutaalap stábja a globális gazdaság kilátásait.

A Valutaalap szerint a világgazdaság idén 3 százalékkal eshet vissza, ezzel az 1929-32-es nagy válság óta a legrosszabb éve lehet a világnak. Januárban még 3,3%-os bővülést mondott globálisan. Az alábbi ábráról egyértelműen kiderül, hogy a 2020-ban várható visszaesés sokkal rosszabb lesz, mint a 2009-es pénzügyi válság okozta recesszió.

Ezt követően 2021-ben 5,8 százalékos visszapattanás jöhet, de két év alatt így is

9000 MILLIÁRD DOLLÁRNYI GDP ESHET KI A VILÁGGAZDASÁGBÓL, AMI NAGYOBB, MINT JAPÁN ÉS NÉMETORSZÁG BRUTTÓ NEMZETI ÖSSZTERMÉKE EGYÜTT. RÁADÁSUL A HARMINCAS ÉVEK VÁLSÁGA ÓTA NEM VOLT PÉLDA ARRA, HOGY A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ GAZDASÁGOK IS RECESSZIÓBA SÜLLYEDJENEK, AZ IDÉN EZ IS MEGTÖRTÉNHET.

Az IMF várakozása szerint a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben összesen 9000 milliárd dollárral csökkenhet a gazdaságok kibocsátása.

A világ drámaian megváltozott az elmúlt három hónapban a koronavírus-járvány hatására. A karanténok és a korlátozások következtében a Nagy Lezárás időszakában vagyunk jelenleg, az aktivitás összeomlása az életünkben soha nem látott sebességgel ment végbe

 – írta a friss előrejelzés kapcsán Gita Gopinath, az IMF főközgazdásza.

Gopinath értékelésében azt is kiemelte, hogy  jelenleg valóban világmértékű válságról beszélhetünk, egyetlen ország sem vonhatja ki magát alóla. Elsősorban a turizmusnak, a vendéglátásnak és a szórakoztatóiparnak erősen kitett gazdaságok lehetnek nehéz helyzetben, de közben sok országban gondot okoz a mérsékelt költségvetési mozgástér, a tőkeáramlások leállása, illetve a devizák gyengülése.

A fenti 3 százalékos globális gazdasági visszaesés a Valutaalap alapforgatókönyve, melyben azzal számolnak, hogy az év második felében már enyhülés jön a gazdaságban. Azonban a kiszámíthatatlanság miatt készítettek alternatív előrejelzéseket is,

HA A JÁRVÁNY ELHÚZÓDIK A VÁRTNÁL JOBBAN, AKKOR MÉG 3 SZÁZALÉKPONTTAL NAGYOBB LEHET A RECESSZIÓ IDÉN, HA PEDIG 2021-RE IS ÁTHÚZÓDIK A HATÁS, AKKOR TOVÁBBI 8 SZÁZALÉKOS GAZDASÁGI VISSZAESÉS JÖHET.

Számszerűsítve az IMF azt becsüli, hogy az amerikai gazdaság 2020-ban 5,9%-kal esik majd vissza, az eurózóna pedig 7,5%-kal zsugorodhat. Jövőre aztán ha minden jól megy, akkor mindkét gazdaságban 4,7 százalékos visszapattanás jöhet. Európában a német gazdaság 7 százalékkal, a francia pedig 7,2%-kal zsugorodhat, viszont a valutaövezet átlagát lehúzhatja az olasz 9,1%-os és a spanyol 8 százalékos recesszió.

A fejlődő országok közül Kína és India még a jelenlegi helyzetben is növekedhet, de az 1 százalék körüli bővülés jelentős fékezést jelent a korábbi évek 4-6 százalékos szárnyalása után.