Koronavírus: Donald Trump megfenyegette Kínát a járvány miatt

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Az amerikai elnök a szombaton figyelmeztette Kínát, hogy következményekkel kell majd szembenéznie akkor, ha kiderül, hogy felelős a koronavírus-járványért. Donald Trump a Fehér Házi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a járványt annak elindulása előtt megállíthatták volna Kínában, azonban mégsem tették, és most az egész világ szenved miatta.

Donald Trump szerint amennyiben Kína nem hibázott, hanem tudatosan felelősek lennének a járványért, akkor annak következményei kellenek, hogy legyenek. Az amerikai elnök nem részletezte, hogy az Egyesült Államok milyen intézkedéseket tenne.

Az amerikai elnök és más rangidős politikusok is a transzparencia hiányával vádolták meg Kínát azután, hogy a koronavírus-járvány tavaly elszabadult Vuhanban, míg ezen a héten az USA elnöke leállította az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, azzal vádolva a szervezetet, hogy az Kína-centrikus.

Az USA és Kína nyilvánosan vitázik a koronavírussal összefüggésben, az amerikai elnök és más politikusok kínai vírusként hivatkoztak a koronavírusra, emellett élesen elutasították azokat a kínai felvetéseket, amelyek szerint a koronavírus eredete az amerikai hadsereghez lenne köthető.

Az amerikai politikusok szem előtt tartják a lehetséges hátrányokat is, amennyiben a két ország vitája túlságosan is felfokozottá válna, az USA nagymértékben támaszkodik az amerikai egészségügyi dolgozók számára Kínából érkező védőeszközökre, emellett Donald Trump is fenn kívánja tartani a két ország korábban elfogadott kereskedelmi megállapodását.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Tasos Katopodis/UPI/Bloomberg via Getty Images