Koronavírus: csaknem 5000 új beteg Oroszországban, Putyin napi előrejelzéseket kér

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Oroszországból kezdetben viszonylag kevés megbetegedésről érkezett jelentés, áprilisban azonban meredeken emelkedni kezdett az esetek száma. A hivatalos adatok szerint eddig összesen 36 793 fertőzöttet és 313 halottat regisztráltak, péntek óta egy nap alatt 4785-öt, illetve 40-et.A vírus epicentrumának a 12,7 milliós Moszkva számít, itt regisztrálták az esetek több mint felét.

Putyin ezért a Kreml weboldalán közzétett rendelet értelmében arra utasította a kormányt, hogy biztosítson naponta rövid távú prognózist a járvány terjedéséről.

Szergej Szobjanyin főpolgármester ugyanakkor arról számolt be, hogy kezdenek megmutatkozni a március 30-tól fokozatosan bevezetett korlátozások eredményei. Mint közölte, ennek ellenére még nem jött el a lazítás ideje, az eredetileg most vasárnapig elrendelt intézkedések hatályát ezért a főváros május 1-ig kiterjesztette.

“A terjedés üteme nő, de nem exponenciálisan, és messze nem a legrosszabb forgatókönyvben felvázolt sebességgel” – hangsúlyozta. “Ez egy kezdeti szerény, azonban rendkívül fontos sikernek számít” – fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images