Koronavírus: átfogó vizsgálat indul Szlovéniában

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

  • Az említett vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. A reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a fertőzöttek valós száma az országban, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de a fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.
  • Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója a szlovén hírügynökségnek (STA) úgy nyilatkozott: a tesztelésben 3000 fő vesz részt meghívásos alapon az ország egész területéről, minden korosztályból.    
  • Bár más európai országok is jelentettek be hasonló vizsgálatokat, Szlovénia lenne Európában az első olyan állam, amely elkészíti az első átfogó, nemzeti tesztelést – fogalmazott.    
  • Szlovéniában szombatról vasárnapra 13-mal, 1330-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, négy újabb beteg hunyt el, ezzel 74-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 41 265 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 26-ot ápolnak intenzív osztályon.    
  • Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-cel, 1871-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 47 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nyolcan hunytak el a Covid-19 betegség következtében. Az első fertőzés megjelenése óta 709 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 23 beteg van súlyos állapotban, lélegeztető gépen. A négymilliós országban eddig 24 183 koronavírustesztet végeztek.    
  • Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: további négy rendelet érvényét hosszabbítottak meg. Május negyedikéig a temetéseket és az esküvőket továbbra is csak szűk családi körben lehet megtartani, zárva maradnak a játszóterek, május 18-áig pedig nem köthetnek ki azok a hajók Horvátországban, amelyeken karantént rendeltek el.

Címlapkép forrása: Jure Makovec/SOPA Images/LightRocket via Getty Images