Kiszivárgott: csendben meghátrálnának a britek a Brexitben

Kiszivárgott: csendben meghátrálnának a britek a Brexitben

Spread the love

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik:
ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a
Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire.
Tudj meg többet

Ez is arra utal, amit tegnap megírtunk, miszerint a belső piaci törvényjavaslat körüli, a nyilvánosság előtt zajló hangos összetűzés mellett igenis van még esély a megegyezésre, mert a brit kormány is csak „a fegyverét rakta ki az asztalra”, valójában törekszik a megállapodásra. Egy ma reggeli Politico-értesülés diplomáciai körökből szintén afelé mutatott, hogy a brit kormány inkább csak a figyelmet akarja elterelni a rossz járványügyi védekezéséről a belső piaci törvényjavaslat által keltett zajjal. Legalábbis ezt a személyes meglátását osztotta meg egy tegnapi háttéregyeztetésen diplomatákkal az EU főtárgyalója, Michel Barnier (ld. fenti képünkön jobbra, bal oldalon a brit főtárgyalóval David Frost látható).

A Reuters információi szerint a brit kormány illetékesei a múlt heti londoni tárgyaláson két előremutató, a megegyezést elősegítő javaslatot is vázoltak a halászati jogok terén. Ez az egyik olyan fő téma, ami eddig akadályt képezett az átfogó kereskedelmi megállapodások megkötése előtt. Az egyik brit javaslat szerint fokozatosan kapna egyre erősebb ellenőrzési jogokat az Egyesült Királyság a területéhez tartozó tengerek felett, tehát nem azonnal 2021 januárjától jönne el ez az új világ. A másik pedig az, hogy a Franciaország nyugati partjainál található két apró tengeri sziget (Jersey és Guernsey) mentességet kapna a brit felségvizeken jövő év januárjától érvénybe lépő brit szabályozási rendszer alól, így a szigetek körüli vizekhez hozzáférhetnének továbbra is az uniós hajók.

Részben ehhez a második rugalmasságot tükröző javaslathoz tartozik, hogy a britek a kilépés után a nemzetközi tengerjogi szabályozásból adódó jogukból – a partjuktól 200 tengeri mérföldig szól az ellenőrzési lehetőségük – engednének valamelyest és akár megfeleznék a La Manche csatornánál azt a távolságot, ameddig a briteké a felségterület, a többi pedig az európai országoké lehetne.  

Ez a két javaslat azért érdekes a brit kormánytól, mert a megelőző tárgyalási fordulókon mindig nagyon merev volt a halászati jogok, kvóták elosztási kérdésében, de most rugalmasságot, a megegyezésre való hajlandóságot mutatnak ezek. Ez tehát növeli az átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésének esélyét, igaz közben fontos, hogy több más területen továbbra is távoliak még az álláspontok, így az állami támogatási, környezetvédelmi, munkajogi szabályozás kérdésében. Mindenesetre a ma kiszivárgó értesülés hatására a font erősödni kezdett a vezető devizákkal szemben, mert nőtt az esélye, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak összejön majd az alku az EU és a brit kormány között.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *