Kiskaput tallt a Honda, tovbbfejlesztett motort ad csapatainak

Kiskaput tallt a Honda, tovbbfejlesztett motort ad csapatainak

Spread the love

Az F1 hivatalos weboldala gy tudja, tovbbfejlesztett Honda-motorokat kapnak a Red Bull s az Alpha Tauri pilti a htvgn zajl Osztrk Nagydjra.

A htvgn kezdd Forma-1-es vilgbajnoksg egyik nagy krdse, hogy miknt befolysolta az erviszonyokat a szokatlan felkszlsi idszak s a koronavrus miatti ktelez gyrbezrs. A februri tesztek utn az a konszenzus alakult ki, hogy tovbbra is a Mercedes diktlja a tempt, de a Red Bull-Honda tnt a msodik ernek, ami radsul leplezte is a tempjt.

Normlis esetben csak pr nap telik el a tesztels vge s az Ausztrliba val utazs kztt, az idei, furcsa helyzet miatt azonban b hrom hnap is elmlt a tesztek s az els nagydj kztt, ezalatt viszont a szakemberek sokig csak otthonrl dolgozhattak, a gyrakat be kellett zrni. Ez kiterjedt a motorokat pt zemekre is, de a Honda tallt egy kiskaput.

Mg ersebb lett a Red Bull-HondaForrs: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Sportszablyzat 21.10-es pontja szerint a bezrs all felmentst kapnak azok a gyrak, amelyek olyan orszgban tallhatk, ahol a trvnyek vagy a szakszervezetek ms idbeosztst rnak el. Ebben az esetben a gyrak „kicserlhetnek” napokat aszerint, hogy a helyi rendelkezsek mikor kvnjk meg a bezrst. Ennek ksznheten

a Honda csak rszlegesen zrt be akkor, amikor a tbbi gyrt lellt, Szakurban tovbb zajlott a munka, s csak ezutn szneteltetik a munkt.

Ennek ksznheten a japnok tovbb dolgozhattak az erforrson, ami lnyeges fejlemny lehet, tekintettel arra, hogy a szezon elejn hasznlatos specifikcit lnyegben be kell fagyasztani, s a gyrtk az idn csak egy alkalommal nvelhetik az MGU-K, az akkumultorok s a vezrlelektronika teljestmnyt.

Az elszezoni teszteken az Alpha Tauri nem tnt kiemelkednek, de nhny plusz ler nekik is jl jhetForrs: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az F1.com gy rteslt, hogy az Ausztrliba s az Ausztriba sznt erforrsok nem egyformk, a Honda tovbbfejlesztett egysgeket ad a Red Bull s az Alpha Tauri versenyzinek is, gy az lcsapat jobb esllyel veszi fel a versenyt az idn rendhagy mdon fekete sznben rajthoz ll Mercedesszel, a divatmrkt reklmoz kzpcsapat pedig a mezny hts traktusban kelthet felfordulst.

A portl szerint a Honda a teljestmnyt s a megbzhatsgot is fejlesztette,

elbbit tesztpadi eredmnyek is visszaigazoltk, azt viszont termszetesen nem tudni, hogy az eurpai ellenfelek milyen jtsokkal rukkolnak el. A motorfejleszts mellett a Red Bull sem volt ttlen, a padllemezen s az els szrnyon is fejlesztettek, ezeket Alexander Albon mr ki is prblta a mlt hten, Silverstone-ban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *