Kirúgták a Lululemon ruhamárka művészeti igazgatóját, miután kiderült, hogy köze lehetett egy pólódizájnhoz, amit sok internetező rasszistának tartott

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

A Luluemon nevű kanadai ruhamárka kirúgta művészeti vezetőjét, Trevor Fleminget, mert felmerült, hogy köze lehetett egy olyan pólódizájn tervezéséhez, ami sokakat kiborított az interneten. Ez volt az a dizájn:

A pólót a magát deadringernek nevező Jess Sluder grafikus készítette és töltötte föl az Instagramra az alábbi leírással:

„Honnan jött a COVID-19? Semmi nem biztos, de azt tudjuk, hogy egy denevérnek köze volt a dologhoz. Mától elérhetőek korlátozott példányszámú karanténpólóim, link a bióban, vagy írjatok üzenetet a részletekért. Köszönet a támogatásotokért és a humorérzéketekért!”

Slunder ebbe a posztban jelölte meg Fleminget, a Lululemon művészeti vezetőjét, és Fleming is megosztotta ezt a terméket a saját Instagram-oldalának leírásában.

Az interneten, ahogy az lenni szokott, rengetegen kiakadtak, és rasszistának nevezték a dizájnt, feltehetően azért, mert kínai konyhához tartózó szimbólumokkal a vírust Kínával kapcsolja össze, és az elviteles papírdobozra az van ráírva, hogy „kösz, nem”.

Azóta Slunder és Fleming is privátra állította az Instagram-fiókját, Slunder pedig elnézést kért az alkotásért. Azt mondta, benne fel sem merült, hogy ez a rajz rasszista lenne, ezen mindenképp gondolkodnia kell még. Hozzátette azt is, hogy a karantén miatt sokat volt egyedül, lehet, hogy ez is rosszul hatott a gondolkodására.

A Lululemon pedig sietett közölni, hogy egyetlen munkavállalója sem vett részt a „szégyenletes ruhadarab” tervezésében. Ahhoz, hogy ez valóban igaz is legyen, pedig a közlemény kiadása előtt menesztették is Trevor Fleming művészeti vezetőt. (Shanghaiist)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.