Kikötött a koronavírussal fertőzött francia hadihajó, az 1900 fős személyzet mind karanténba kerül

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

Kikötött a dél-franciaországi Toulonban a Charles De Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja, és megkezdődött a legénység mind az 1900 tagjának egészségügyi elkülönítése. A hadihajó azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznek pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. 

Fotó: Franck Bessiere/Hans Lucas via AFP

A horgonyvetés akadálymentes volt, a teljes legénység partraszállásának példanélküli, logisztikailag bonyolult hadművelete megkezdődött – jelezte a francia tengerészeti prefektúra. A buszok és egyéb közlekedési eszközök percenként, előre megtervezett ritmusban érkeznek a katonák elszállítására. Az akció célja, hogy a matrózok fokozatosan hagyják el a hajót, és a fertőzöttek ne találkozzanak a többiekkel, ezzel is csökkentve a járvány terjedésének kockázatát. A partraszállás után a fedélzeten szolgálatot teljesítő mind az 1760 katonát tesztelik, és annak a fregattnak a kétszáz fős legénységét is, amely a hadihajót kísérte. Mindenki két hétre egészségügyi karanténba kerül dél-franciaországi katonai létesítményekben, mielőtt a családjához hazatérhetne. 

A katonák elkülönítésével párhuzamosan kedden az egész hadihajót fertőtlenítik, amire még soha nem volt példa. A francia védelmi tárca szerdán jelezte, a legénység megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem adott okot aggodalomra. A matrózok tesztelésére orvoscsoport érkezett a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón. Hatvanhat matrózt teszteltek pénteken, és a szűrés a legénység 50 tagjánál mutatta ki a vírus jelenlétét. Három matrózt még aznap evakuáltak a hajóról, és a dél-franciaországi Toulon katonai kórházába vitték.

Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén. 

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal. A Charle De Gaule a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, a múlt héten a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozón tört ki koronavírus-járvány. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.[ad_2]

Source link