Kásler miniszter ellen tüntettek egy budakeszi kórház dolgozói

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

Hétfő délben tüntetést tartottak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosai és ápolói, a kórház Budakeszin lévő főépülete előtt. A spontán demonstráció résztvevői, mintegy száz fő, egymástól a járvány idején indokolt távolságot tartva, maszkban tüntettek.

A tüntetés elsősorban tiltakozás volt, mert Kásler Miklós miniszter elbocsátotta a kórház főigazgatóját, Cserháti Pétert. A hivatalos indoklása szerint nem szabadított fel ágyakat a koronavírusos betegeknek, holott előírta, hogy az OORI-ban szerdáig 200 üres ágynak kell lennie.

A kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető. A tüntetés szónokai szerint maradandó károsodást okoz a betegeknél a kezelés megszakítása, sőt, egyikük úgy fogalmazott, hogy “ezek embertelen gyilkosok”– utalva arra, hogy a betegek elküldése akár életekbe is kerülhet. A Munkások Újságja fotókat is közölt a tüntetésről, ezeken táblák is látszanak, amelyeken a kórház a főigazgató visszavételét követelik. 

A kórház egyik munkatársa lapunkhoz eljuttatott üzenetében azt állítja, hogy nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette a kormány utasítását, mert a kórház két pavilonjának kiürítését megkezdték, és ott máris vannak koronavírusos betegek. Szerinte az volt a problémája a kormánynak a főigazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból áthozott betegeket, akik közül volt, aki fertőzöttnek bizonyult. Forrásunk szerint ugyanez volt a fő bűne a székesfehérvári kórházból kirúgott igazgatónak is, aki intézménye összes dolgozóját leteszteltette, szintén saját hatáskörben.

A kórház egy Indexnek nyilatkozó munkatársa az lehetett a kormány baja a főigazgatóval, hogy “a végsőkig védte a betegeket”, ne kelljen megszakítani a kezelésüket, de közben így is felszabadított ágyakat a megfelelő számban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó