Karcsonyk fizetst emeltek a fvrosi bizalmi cgvezetknek a jrvny idejn

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Karcsony Gergely a klnleges jogrend ltali felhatalmazst kihasznlva a fvrosi cgek vezetinek jelents fizetsemelsrl dnttt – rja a Magyar Nemzet.

A Prbeszd fpolgrmestere a jrvnyra hivatkozva vi 40 szzalkos vezrigazgati prmiumra adott lehetsget, amivel eltrlte a Tarls Istvn fpolgrmestersgnek idejre jellemz szigor brpolitikt. – kzlte a lap. Szintn a Covid-19 vrusra hivatkozva nveli Karcsony a fpolgrmesteri hivatal ltszmt, kzte az adirodn dolgozkt, amely komoly megszortsok, ademelsek elszele lehet.

A jrvnyveszly gazdasgi hatsainak enyhtse klnsen szksgszerv teszi a javadalmazsi rendszer talaktst, mivel a fvrosi tulajdonban ll gazdasgi trsasgoknak a vrhat gazdasgi visszaesshez val alkalmazkodsa kulcsfontossg a fvrosi kzfeladatok hatkony elltsa szempontjbl – olvashat Karcsony Gergely fpolgrmesternek a Fvrosi Kzgyls feladat s hatskrben meghozott prilis 13-i dntsben.

Karcsony Gergely a Vroshzn, 2019. novemberbenFot: Hirling Blint – Origo

Az ellenzk kzs, prbeszdes fpolgrmestere a koronavrus-jrvny megfkezse miatt elrendelt klnleges jogrend adta felhatalmazssal lve hatlyon kvl helyezte a Tarls Istvn fpolgrmester idejben, 2010. oktber 27-n elfogadott, tbbszr szigortott brpolitikai irnyelvet. Az j rendszer szerint a fvrosi cgvezetk jvedelme a hasonl llami trsasgok vezrigazgati szemlyi alapbrnek 60, illetve 80 szzalka kztt hatrozhat meg.

A balliberlis holdudvarhoz tartoz, tavaly oktber 13-i nkormnyzati vlasztsok utn kinevezett cgvezetk elgedetten dlhetnek htra, mivel knnyen lehet, hogy ktszeresre, st akr mg jobban is megnhet ves szinten a jvedelmk. Amennyiben a MV els embernek tavalyi adatok szerinti havi 5 millis bre lesz az etalon, akkor akr havi ngymillis fizetst is kaphatnak egyes budapesti cgvezetk, annak ellenre, hogy Karcsony Gergely minden frumon hangslyozza, slyos anyagi helyzetben van az ltala vezetett fvros. A fpolgrmester ltal szignzott hatrozattal a jrvnyveszlyes menetrendet bevezet BKK-vezr fizetse is jelentsen nhet.

Karcsony egy szemlyben arrl is dnttt, hogy a cgvezreknek az gynevezett teljestmnybrt az ves alapbr eddigi 15 szzalkrl jra emeljk fel 40 szzalkra. A fvros kormnyprti vezetse s a Fvrosi Kzgyls Fidesz-KDNP-s tbbsge 2014 janurjban hatrozott arrl, hogy jelentsen cskkenti a prmiumokat, st Tarls Istvn idejben ennek kiadsa sem volt automatikus. A mostani dnts szerint az ves jvedelem 40 szzalkra rg tbbletjvedelem nem rszletezett, gynevezett prmiumfeladatok elrsekor fog jrni.

Van a Karcsony Gergely ltal jvhagyott hatrozatnak egy cinikus rsze is, mely szerint „a Budapest Fvros nkormnyzata tbbsgi befolysa alatt ll gazdasgi trsasg vezetjnek jutalom nem llapthat meg”, azonban a mostani dntssel „az zleti terv teljestse, mint prmiumfeladat esetben a prmium legfeljebb az ves szemlyi illetmny 15 szzalkig terjedhet”.

Karcsony Gergely ugyan mg mindig nem jutott el a fvrosi nkormnyzat koronavrus-jrvny ltal klnsen sjtott Pesti ti idsotthonba, de arra azrt jutott ideje, hogy megemelje a fpolgrmesteri hivatal ltszmt 43 fvel, dnten kommunikcis s koordincis tbbletfeladatokra hivatkozva.

Az adiroda ltszmt tbbek kztt azzal az indokkal bvtik, hogy „a vrhat iparzsiadbevtel-kiess ellenslyozsa az adigazgatsi appartus megerstst is szksgess teszi”. A hatrozat ugyan nem szl rla, de az adiroda ltszmnak bvtse slyos megszortsokat, a fvrosiak megsarcolst vetti elre. A mostani ltszmbvts az ltalnos tartalk terhre kzel 226 milli forintba kerl csak az idei vben.