Karcsony Gergelyk tovbbra sem trdnek az ltaluk fenntartott Pesti ti idsotthonnal

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

71 j esetet regisztrltak a hatsgok, ezzel1834-ra ntt a magyarorszgi koronavrusos megbetegedsek szma. Mller Ceclia orszgos tisztiforvosszombaton arrl beszlt, hogy Magyarorszgon egyelre nem robbant be a jrvny. A htvgre tbb teleplst is lezrtak, volt olyan vros, ahol jszakra kijrsi tilalmat vezettek be. Eurpa egyes orszgaiban enyhtenek a korltozsokon, mshol ktsgbeesetten harcolnak a vrus ellen. A szombat sszefoglalja.

71-el ntt a koronavrusos betegek szma itthon.Ezzel sszesen 1834 fre emelkedett a szmuk. A kormnyzati tjkoztat portl kzlse szerint meghalt jabb 16 krnikus beteg, akik kzl szinte mindenki az ids ember volt (az egyetlen 60 v alatti ldozatnak nagyon slyos alapbetegsgei voltak). Ezzel 172 fre ntt az ldozatok szma, ugyanakkor eddig 231-en gygyultan tvoztak a krhzbl. 21 fre ntt a Pesti ti idsotthonban meghaltak szma is.

Tovbbra sincs orvos a Pesti ti idsotthonban.Az Origo informcii szerint tovbbra sincs a helysznen flls orvos a Pesti ti idsotthonban. Ezt tmasztja al, hogy Karcsony Gergely tovbbra sem cfolta rteslseinket. A Fidesz-KDNP prtszvetsg mg pnteken tett fel krdseket az intzmnynek, azonban a fpolgrmester ezekre sem vlaszolt. A kormnyprtok tbbek kztt azt szeretnk megtudni, igaz-e, hogy mai napig nincs flls orvosa az orszg els gcpontjnak, s hogy mirt rattak al tikoktartsi szerzdst a korbbi orvossal.

Operatv Trzs: mg nem lehet robbansrl beszlniMller Ceclia orszgos tisztiforvos az Operatv Trzs szombati sajttjkoztatjn arrl beszlt, hogybr folyamatosan n a fertzttek szma, de mg nem olyan mrtk, hogy robbansrl lehetne beszlni.Ettl fggetlenl mindenfle forgatknyvre fel kell kszlni – hvta fel a figyelmet, hozztve, hogy tbb mint szzzal ntt a slyos tneteik miatt krhzi elltsra szorulk szma az elmlt napokban. “sszesen 829-en vannak krhzban, teht az llapotuk slyosabb” – foglalta ssze. Mller Cecliamegksznte a katonk segtsgt a Pesti ti idsotthon ferttlentsben. Kiemelte, hogy a fvrosi fenntarts intzmnyben a legslyosabb a helyzet, mr 21-en haltak meg. Mg tart a vizsglat, ennek eredmnyrl ksbb tjkoztatnak – fzte hozz.

Hatmilli maszk s hrommilli gumikeszty rkezett Knbl.Szijjrt Pter elmondta, hogy amaszkokat s a kesztyket ngy replgp hozta kt knai vrosbl; a felszerelseket a kzponti raktrba viszik, miutn elvgeztk a vmolst s a minsgellenrzst. “Mintegy tvenszer fordultak a Wizz Air replgpei a Knt Magyarorszggal sszekt lgihdon.” – ismertette a klgazdasgi s klgyminiszter.

Szigor kijrsi korltozsok a htvgn.A htvgre sok teleplst lezrnak a koronavrus-jrvny miatt, tbb vrosban jszakra kijrsi tilalmat vezetnek be. Az nkormnyzatok a kormny felhatalmazsa alapjn jra elrendelik vagy meghosszabbtjk, illetve nhol szigortjk a korbbi korltozsokat. A htvgn ismt lezrjk a Margitszigetet is. A rszleteket itt tudjk elolvasni.

A kormny klnleges gazdasgi vezett nyilvntotta Gdt.A magyar gazdasg jraindtsnak egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruhzsa, mellyel haznk a hagyomnyos autipar utn a modern, elektromobilitsra pl autipar eurpai fellegvra is lesz – ezzel indokolta Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a kormnyzati dntst. Ennek rtelmben a kijellt terleteken bizonyos kzterletek, kzparkok, kzutak tulajdonjoga a megyei nkormnyzatra szll t, akrcsak a helyi adztats joga. Gd esetben a rendelkezs azt jelenti, hogy a vros innentl kezdve nem rendelkezhet a Samsung-gyrtl szrmaz iparzsi adval. Mint ismert, a Pest megyei teleplsen elharapozdott a korrupci. Balogh Csaba momentumos polgrmester egy, az Origo birtokba jutott felvtelen arrl beszlt, hogy “korrupcigyans gyek kerltek el” a vrosban. Mindekzben Budapesten Karcsony Gergely fpolgrmester kzpnzosztogatsba kezdett: a veszlyhelyzet ideje alatt jelentsen megemelte a fvrosi cgek vezetinek fizetst.

Egszsggyi dolgozk a Vigoi Povisa krhzbanForrs: AFP/Miguel Riopa

Mr tbb mint huszonhromezren haltak meg a jrvnyban Olaszorszgban. Elszr cskkent tszz al a koronavrus-fertzs egy nap alatt szedett hallos ldozatainak szma az elmlt ht alatt. A jrvny kirobbansa ta 175 ezer 925 ember koronavrustesztje bizonyult pozitvnak.A vrus terjedsnek februr 20-i kezdete ta 131 orvos halt meg.

Spanyolorszgban a kormny harmadszor is kezdemnyezi a parlamentnl az j tpus koronavrus miatt mrcius 15-n bevezetett szksgllapot meghosszabbtst. Pedro Snchez kormnyf elmondta, javasolni fogjk a korltoz intzkedsek fenntartst mjus 9-ig, azonban azzal az enyhtssel, hogy a gyerekek egy meghatrozott idkeretben kimehessenek az utcra prilis 27-tl. A mediterrn orszgban a jrvny hallosldozatainak szma meghaladta a 20 ezret.A fertzs 20 043 letet kvetelt eddig a dl-eurpai orszgban.A tartomnyi jelentsekbl kszlt sszests szerint egy nap alatt 565-en haltak meg, kevesebben, mint pnteken, amikor 585 volt az ldozatok szma.

Franciaorszgban az elmlt 24 rban 642 j hallos esetet regisztrltak a hatsgok, ezzel 19 323-ra emelkedett a koronavrus-jrvny krhzakbl, idsotthonokbl s ms szocilis intzmnyekbl jelentett ldozatai szma .Krhzban szombat este 30 639 fertzttet kezeltek, ami 551-gyel kevesebb, mint az elz nap. Kzlk 5833-an voltak intenzv osztlyon, ami pedig 194-gyel kevesebb, mint pnteken. A krhzakban immron negyedik napja cskken a betegek szma, az intenzv osztlyokon pedig tzedik napja egyre kevesebb a slyos beteg.Szombaton 1563-an tvozhattak gygyultan, s ezzel 35 983-ra emelkedett a krhzban mrcius 1-je ta meggygyultak szma. A regisztrlt fertzttek szma 111 821-re emelkedett, 2569 j esetet jelentettek 24 ra alatt.

Mjustl fokozatosan laztjk a korltozsokat Portugliban.Antonio Costa kormnyf az Expresso cm napilapban megjelent nyilatkozatban elmondta, hogy az j intzkedseket prilis 30-n mutatjk majd be. Jelezte, hogy a veszlyhelyzet mjus 2-ai lejrtakor egyebek mellett az vodk, a kiskereskedelmi zletek s pldul a fodrszatok is jranyithatnak, ha gy alakul a helyzet addig.
Utalt arra is, hogy mg nyr eltt jra megnyithatjk kapuikat az ttermek, a kvzk, a mozik s a kulturlis intzmnyek is, de a tmegrendezvnyek tovbbra is tiltva maradnak.Portuglia mrcius 18-n hirdetett veszlyhelyzetet a koronavrusra tekintettel. A krlbell 10 millis lakossg dl-eurpai orszgban eddig csaknem 20 ezer igazolt esetet s 700 halottat regisztrltak.

Szlovniban mjusban dntenek arrl, hogy az rettsgi eltt ll dikok visszamehetnek-e az iskolkba. Az orszgbanhtftl tbb, a koronavrus-jrvny terjedsnek megakadlyozsra hozott korltozson is enyht: jra kinyithatnak az ptanyagot, hztartsi gpeket rtkest boltok, az aut-, motor- s kerkprszakzletek s szervizek, a vegytiszttk, a 400 ngyzetmternl nem nagyobb zletek – kivve a bevsrlkzpontok zleteit -, valamint a kutya- s macskapol szalonok, mjus 4-tl pedig a fodrsz s kozmetikai szalonok is. Szlovniban cstrtkrl pntekre 13-mal, 1317-re emelkedett az ismert koronavrus-fertzttek szma. Az elz naphoz kpest ngy jabb beteg hunyt el, ezzel 70-re ntt a jrvny hallos ldozatainak szma.