jra kell tervezni a tokii olimpit

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Schmitt Pl, a Nemzetkzi Olimpiai Bizottsg magyar tagja szerint csak elismeren lehet nyilatkozni a jv vre halasztott tokii olimpiai jtkok szervez bizottsga, s a mgtte ll japn kormny btor erfesztseirl, amelyek eredmnyeknt 2021. jlius 23. s augusztus 8. kztt sor kerlhet az tkariks jtkok megrendezsre, majd augusztus 24-tl a nyri paralimpia lebonyoltsra is.

A tapasztalt sportvezet – akit 1983-ban vlasztottak a NOB tagjai kz – ktszeres olimpiai bajnokknt is meggyzdssel lltja, hogy a vilg sportolinak most elssorban megnyugvsra, mg inkbb biztatsra van szksgk, nem bizonytalansgot kelt, sejtelmes vagy rosszul megfogalmazott kijelentsekre. A Nemzet Sportoljnak megvlasztott sportdiplomata arra is felhvta a figyelmet, hogy napjainkban, amikor a kimutatott koronavrus fertzsek szma vilgszerte mr a 2.2 milliit is megkzeltette, csak krltekint s megalapozott elrejelzseket lehet mrvadnak tekinteni.

Schmitt Plszerint a sportolknak most bztatsra s nem bizonytalansgot
kelt kijelentsekre van szksgk
Fot: Polyk Attila – Origo

„Csak azt tudom felttelezni, hogy aki a napokban azt emlegette, hogy Japnban egyetlen forgatknyvet ismernek, ms szval „B” tervet semmikppen sem ksztenek, mg vletlenl sem egy esetleges jabb halasztsra clzott – hangslyozta az SzPress Hrszolglatnak nyilatkoz Schmitt Pl. – Kijelentsbl sokkal inkbb az olvashat ki, hogy jelenleg minden gy trtnik, ahogy arrl Abe Shinzo, Japn miniszterelnke s Thomas Bach, a Nemzetkzi Olimpiai Bizottsg elnke mrcius 24-n megllapodott. Vitathatatlan viszont, hogy jvre az olimpia mr nem lesz, pontosabban nem lehet olyan, amilyennek 2020-ra meglmodtk. A nyri jtkokat, de az oda vezet utat is jra kell tervezni, kezdve az egysget s az egyetrtst szimbolizl nagy felvonulst is a megnyit nnepsgen. j anyagi forrsokat aligha lehet megmozgatni, mivel mr a 12.35 millird dollros kltsgvets is ersen terhel volt Japnra. A kltsgvets jelents cskkentse a realits. Az orszg jvre semmikppen sem szmthat az olimpia megrendezsnek ksznheten olyan gazdasgi fellendlsre, amellyel idn szmolhatott volna. j biztonsgi protokollt kell kialaktani, kifejezetten nehz feladatnak grkezik a mintegy 70 ezer nkntes jra mozgstsa s felksztse, nem is beszlve az olimpiai falu sorsrl, a sportltestmnyek rzsrl s karbantartsrl, hogy csak nhny ttelt emltsek.”

A magyar sportdiplomata elismerssel nyilatkozott azokrl a nemzetkzi sportszvetsgrl, amelyek kalapot emeltek, s vita nlkl trtek ki a 2021-es – elnevezsben tovbbra is Toki2020 – nyri olimpia ell, tudomsul vve, hogy vilgbajnoksgaikat csak 2022-ben tudjk megrendezni. Kzs, a krlmnyekhez kpest mg elfogadhat j megoldsokra lesz szksg az olimpiai kvalifikcis, illetve az elolimpiai versenyek idpontjnak s helynek kijellsnl is.

Jvre mr nem ugyanaz lesz a tokii olimpiaForrs: AFP/Charly Triballeau

„Ez is a sport sszetart erejt bizonytja, amely a mostani nehz helyzetben mutatja meg igazn, hogy a gondok nem eltvoltjk egymstl a sportvilg szereplit, hanem az egysget erstik – mondta befejezsl Schmitt Pl.

Ehhez csak annyit, hogy a nyri olimpinak otthont ad Japn jelenleg nem tartozik a vilg leginkbb koronavrussal fertztt orszgai kz. Az prilis 17-n kzztett adatok szerint a „Felkel Nap” orszgban eddig 9231 a vrussal fertzttek szma, ennl 23 orszgban rosszabb a helyzet.