Joubert hzaspr: a karantn eslyt knl

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A vilgszerte letbe lptetett kijrsi s utazsi korltozsok eslyt knlnak arra, hogy tgondoljuk a termszeti krnyezethez fzd viszonyunkat – vli Dereck s Beverly Joubert ismert krnyezetvd s termszetfilmes.

A djnyertes filmes s termszetvd hzaspr is szerepel a Born Wild: The Next Generation cm dokumentumfilmben, amelyet a National Geographic televzi lltott ssze a Fld napja rendezvnysorozat 50. vfordulja alkalmbl, s amelyet szerda este tz msorra a csatorna. A filmben az aktivistk oroszlnokkal lthatk a kenyai Mara-sksgon.

A vilgmret karantnbl megvltozva vagy jobb vlva kell kikerlnnk, klnben hatalmas eslyt tkozlunk el – mondta Dereck Joubert egy interjban, amelyet a Reuters hrgynksgnek adott.

Joubert elismerte, hogy a termszeti turizmusnak a vilgjrvny okozta sszeomlsa egsz kzssgeket sodorhat bajba, s fennll a vadorzs elharapzsnak kockzata, ha nagy terletek maradnak fizet ltogatk nlkl.

A Joubert hzaspr egy rendezvnyenForrs: AFP/2020 Getty Images/Amy Sussman

“Amikor mi szlettnk, mg 450 ezer oroszln lt a vilgon, napjainkban csak 20 ezer. Ha csak ezt az egyetlen “sokkol” zenetet sikerl eljuttatnunk az emberekhez, mr az vltozst hozhat a hozzllsukban” – vli Dereck Joubert.

A Joubert hzaspr The Last Lions (Az utols oroszlnok) cm, 2011-ben bemutatott dokumentumfilmje egy klykei s sajt tllsrt kzd nstny oroszln letn keresztl jrta krl az afrikai oroszlnok aggaszt helyzett. Az Okavango-deltban jtszd, ltvnyos film fhse egy Ma di Tau (Oroszlnok anyja) nev nstny volt, amely klykeivel taln a faj utols egyedei kz tartozik.

A hzaspr annak idejn kt vet tlttt el a nagymacskk kztt az Okavango-deltban tallhat Duba-szigeten, ahol sszesen 100 rnyi anyagot forgattak. Hajnali ngykor kezdtk napjaikat, elfordult, hogy 16 rt is vrakoztak az oroszlnok akciba lendlsre, olykor 54 Celsius-fokos hsgben, sznyogok kellemetlen trsasgban. A filmet a nagy mozitermek kznsgnek, szles vsznon mutattk, hogy gymond az emberek azonosulhassanak az oroszlnokkal.