Jogerősen életfogytiglant kapott a csengelei autópályás gyilkos

Jogerősen életfogytiglant kapott a csengelei autópályás gyilkos

Spread the love

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a német állampolgársággal rendelkező török származású férfit, aki 2017-ben szíven lőtte ismerősét az M5-ös autópályán, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített. A férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható leghamarabb szabadlábra feltételesen. A bíróság a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről.

A német állampolgársággal rendelkező férfi korábban ismerkedett meg a bolgár férfival. Segített neki Ausztriába költözni, munkát keresett részére és kölcsönt is adott neki. Mivel a kölcsönt nem kapta vissza, a viszony kettejük között megromlott, és a vádlott, mikor megtudta, hogy az ismerőse hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli.

Magához vette az engedély nélkül tartott lőfegyverét, majd ismerve a sértett utazási szokásait lakóhelyéről Hegyeshalomra, a magyar-osztrák határra hajtott. A vádlott szándéka az volt, hogy a sértettet a határon bevárja, majd őt követi mindaddig, amíg tervét végre nem tudja hajtani.

Az ismerőse este 11 körül érkezett meg a határra, majd miután autópálya-matricát váltott, átlépett Magyarország területére, és az autópályán haladt Röszke irányába. A sértettel utazott a munkatársa, egy osztrák állampolgárságú férfi is. A sértett, mivel fáradtsága miatt pihenni akart, már másnap 3 órakor megállt az M5 autópálya csengelei pihenőjénél, ahol miután leparkolt, utastársával együtt elaludt.

A német férfi is megállt a pihenőnél, autóját úgy állítva le egy kamion mögött, hogy azt a sértett ne észlelhesse. A vádlott miután meggyőződött, hogy a sértett elaludt, magához vette a pisztolyát, fejére sapkát, kezére kesztyűt húzott, és a sértett autójához sétált. Ezt követően bekopogott az autó vezető felőli oldalán, mire az ott alvó sértett felriadt, és felismerte a vádlottat. A sértett a slusszkulcshoz nyúlt, és megpróbált az autót elindítva a helyszínről elmenekülni.

A német állampolgárságú férfi amikor ezt észlelte, azonnal lőni kezdett. Öt  lövés a bolgár férfit, míg két lövés az osztrák férfit találta el. A bolgár férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de még annyi ereje a sértettnek maradt, hogy az autót elindítsa, és azzal a pihenőből kihajtson. Mintegy 100-150 méter megtételét követően, már az autópálya leálló sávjában megállt, és a helyszínen az életét vesztette. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de életmentő műtéttel végül sikerült megmenteni az életét.

A török származású férfi már a korábbi tárgyalásokon elismerte, hogy szándékosan végzett a bolgár férfival, azt azonban tagadta, hogy a mellette ülő férfival is végezni akart volna. Azt állította, hogy a kesztyűje beszorult a pisztoly ravaszába, és azért sült el a fegyvere többször is. A bíróság azonban nem tartotta alapost és életfogytiglanra ítélte a férfit, azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadon feltételesen.

A távmeghallgatással megtartott másodfokú tárgyaláson az elkövető már úgy védekezett, hogy csupán beszélni akart az áldozattal, de a sértett beindította az autó motorját, majd elindult a járművel, és ekkor véletlenül sült el a fegyver. Arra is hivatkozott, hogy gyógyszerek hatása alatt állt a bűncselekmény elkövetésekor. A táblabíróságot azonban nem hatotta meg a mostani érvelése sem, és helybenhagyták az első fokú ítéletet.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *