jabb jelents tmogatst kapnak a farmerek

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Donald Trump amerikai elnk a farmereknek s llattenysztknek nyjtand 19 millird dollros tmogatst jelentett be pnteken este a koronavrus-jrvny intzkedseit sszehangol kormnyzati munkacsoport szoksos napi sajtkonferencijn.

A Koronavrus lelmiszersegly-programnak nevezett keretbl biztostott 19 millird dollrbl 16 millirdot kzvetlen tmogatssal adnak, a tbbi klcsn formjban vehet ignybe.

Az amerikai elnk azt is bejelentette, hogy ezen kvl a kormnyzat 3 millird dollr rtkben vsrol fel a gazdktl, s az rut a rszorulkat segt lelmiszerbankokba szlltjk. A segtsg rszleteit a sajtkonferencin jelenlv Sonny Perdue szvetsgi agrrminiszter ismertette. A kormnyzat korbban mr 28 millird dollros tmogatssal segtette ki a farmereket s az llattenysztket. Trump bejelentette, hogy telefonon egyeztetett a mexiki elnkkel, s az Egyeslt llamok ksz llegeztetgpekkel segteni a dli szomszdos llamot.

Donald Trump tart sajttjkoztatt prilis 14-n a Fehr Hz kertjbenForrs: AFP/Mandel Ngan

Az elnk viszonylag rszletesen foglalkozott a mdiban s a politikai letben megjelent, a gazdasg s a mindennapi let jraindtsra vonatkoz egyes informcikkal, amelyeket “nagyon prtosnak” s “flrevezetknek” minstett. Nem nevezett meg ugyan egyetlen politikust vagy mdiumot sem, de a sajtkonferencia utni els kommentrok emlkeztettek a kzte s Andrew Cuomo New York-i kormnyz kztti pnteki rvid vitra a tagllamoknak nyjtott segtsget s a vrusteszteket illeten. Trump a sajtkonferencin gy fogalmazott: “nhnyan abszolt kudarcot vallottak a tesztelsre vonatkoz hatskr rtelmezsben”.

“Nagyon is felkszltek vagyunk a jrvnyra” – szgezte le Donald Trump. Megemltette, hogy a szvetsgi kormnyzat 2900 plusz krhzi gyat bocstott New York rendelkezsre, s a haditengerszet krhzhajja is Manhattannl horgonyoz. De nem is volt mindre szksg, mondta, hozztve, hogy a kormnyz krsre inkbb vatossgbl tlbecsltk az ignyt. “Fantasztikus munkt vgeztnk” – fogalmazott.

jsgri krdsekre vlaszolva kifejtette, hogy egyes llamok kormnyzi “tlsgosan is szigorak” voltak a kijrsi korltozsok elrendelsekor. Egyben vdelmbe vette az e szigor ellen tntetket, akiket egybknt pntek dlutni Twitter-bejegyzseiben btortott is.

Mike Pence alelnk kzlte, hogy naponta 120 ezer vrustesztet vgeznek az orszg krhzaiban, s van elg kszlet ahhoz, hogy az egyes llamok megkezdhessk a gazdasg jraindtsnak els szakaszt. Hangslyozta, hogy nem a szvetsgi kormnynak, hanem az llamok kormnyzinak kell bonyoltaniuk a tesztelst.

A tesztels egy nagyon fontos rsze a jrvny elleni kzdelemnek, de ellenttben azzal, amit sokan hangoztatnak, a tesztels nem minden – hangslyozta Anthony Fauci, az allergolgiai s fertz betegsgekkel foglalkoz orszgos intzet igazgatja, kiemelve a trsadalmi tvolsgtarts s a kijrsi korltozsok betartsnak fontossgt. Hozztette, hogy “technikai problmk miatt” a jrvny kitrsekor mg nem volt elegend vrusteszt. A professzor elmondta azt is, hogy rajta pnteken vgeztek jabb tesztet, amely negatv lett.