jabb gazdasgvdelmi intzkedseket s adknnytseket jelentettek be

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A hten a kormny jabb adkedvezmnyeket jelentett be, s emellett tovbbi rszletek is kiderltek a 13. havi nyugdjjal kapcsolatban. Az MNB szerint rendkvl sikeres volt az azonnali fizetsi rendszer bevezetse, legalbbis az els hnap tapasztalatai alapjn. A legtbb autgyrt jelezte, hogy fokozatosan jraindtja a termelst magyarorszgi gyraiban. Elrhet lett a munkahelyvdelmi brtmogats, a bankok s nagyvllalatok pedig 91 millird forinttal jrulnak hozz a Jrvny Elleni Vdekezsi Alaphoz. A ht gazdasgi sszefoglalja.

Eddig 500 millird forintot kltttek vdekezsre

Eddig 500 millird forintot kltttek beszerzsre s vdekezsre a koronavrus-jrvny miatt – mondta Gulys Gergely. A Miniszterelnksget vezet miniszter heti tjkoztatjn emellett ismertette a kormnylsn szletett dntseket. Mint mondta, 2020. jnius 30-ig a SZP-krtyra utalt bren kvli juttatsokra nem kell szocilis hozzjrulsi adt fizetni.Az vente adhat rekrecis juttatsok sszege emelkedik 2020-ban: a kzszfrban 200 ezerrl 400 ezer forintra, a versenyszfrban 450 ezerrl 800 ezer forintra.

Az fval kapcsolatos knnytsek kz sorolta, hogy az gynevezett rozsdavezetekben pl j laksok rtkestsre s brbeadsra 27 szzalkos helyett 5 szzalkos fakulcs lesz alkalmazand.

Szentkirlyi Alexandra kormnyszviv sGulys Gergely, Miniszterelnksget vezet miniszterForrs: MTI/Szigetvry Zsolt

Varga Mihly pnzgyminiszter pedig a kormny adknnytsekkel kapcsolatos dntseit foglalta ssze, amelyek 200 millird forintot hagynak a vllalkozsoknl s a csaldoknl. Ezek kz tartozik, hogy a versenyszfrval korbban kttt megllapodsnak megfelelen jlius 1-jtl jabb kt szzalkponttal, 17,5-rl 15,5 szzalkra cskken a szocilis hozzjrulsi ad mrtke. Emellett mintegy 600 ezer cgnek s szervezetnek elg szeptember 30-ig benyjtani beszmoljt, valamint bevallani, illetve befizetni a trsasgi adt s a helyi iparzsi adt. Szintn fontos, hogy tovbbra is jogosultak egszsggyi elltsra, akiknek most fizets nlkli szabadsgot kellett kivennik. Mjus 1-tl helyettk a munkltatnak kell megfizetnie az egszsggyi szolgltatsi jrulkot. A pnzgyminiszter kiemelte, hogy a cgek megtarthatjk azt az adzi besorolst, amelyet tavaly v vgn megszereztek s lhetnek a megszerzett kedvezmnyekkel. Tovbb a vllalkozsok krhetik brmelyik ad mrsklst, ha a jrvnyhelyzet miatt kerltek nehz helyzetbe. A turizmusban dolgoz cgek nehz helyzetre tekintettel,a kormny gy dnttt, hogy 2020. december 31-ig a vendgeknek nem kell megfizetnik az idegenforgalmi adt.

Gazdasgvdelmi Akciterv: mr elrhet a munkahelyvdelmi brtmogats

Az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) a hten kzlte, hogy a Gazdasgvdelmi Akciterv kiemelt clja a munkahelyek vdelme, helyrelltsa s jak teremtse; a vllalkozsok prilis 16-tl plyzhatnak a munkahelyvdelmi brtmogatsra. A program a koronavrus-jrvny miatt nehz helyzetbe kerlt munkaadknl segti akr tbb szzezer munkahely megrzst.

Palkovics Lszl innovcis s technolgiai miniszter sOrbn Viktor miniszterelnkForrs: MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Miniszterelnki Sajtiroda/Benk Vivien Cher

A tmogatsi idszak hrom hnap lehet, a munkltatnak vllalnia kell, hogy a krelem beadstl szmtva megrzi, a folystst kveten pedig legalbb egy hnapig fenntartja dolgozi ltszmt. A programban azok a Munka trvnyknyve szerint foglalkoztatott munkavllalk vehetnek rszt, akik a veszlyhelyzet kihirdetse s a krelem benyjtsa kztti idszak alatt megszakts nlkl foglalkoztatsban lltak a munkltatnl, akr ‚Äěhome office” keretben is. A tmogatsnl a munkavllal havi nett tvollti djt kell figyelembe venni, az llami tmogats pedig a kies munkaidre a munkaid-cskkents arnyban szmolt br 70 szzalka lehet.

91 millirddal jrulnak hozz a vdekezshez a bankok s a nagyvllalatok

Kedden kt klnbz klnadrl szl rendelet is megjelent, mindkt jogszably mjus 1-jn lp hatlyba. Mint kiderlt, a klnadkkal a bankok, illetve a nagybevtel kereskedelmi lncok 91 millird forinttal jrulnak hozz az llamkassza bevteleihez, s ezltal a koronavrus-jrvny elleni vdekezs kltsgeihez. A Pnzgyminisztrium kiemelte, hogy a jrvny elleni vdekezsi alapba befoly kzterhet a pnzintzeteknek, s a flmillird forintnl nagyobb rbevtel kiskereskedelmi cgeknek kell megfizetnik.

IllusztrciFot: Szab Gbor – Origo

A klnad a kiskereskedelmi tevkenysget vgz cgeket rinti, fggetlen az rtkests mdjtl, gy a netes kereskedkre is vonatkozik, de csak a nagyvllalatokra. A klnad mrtke, amelyet az ves nett rbevtel alapjn kell kiszmtani, flmillird s harmincmillird forint kztt 0,1 szzalk, harminc- s szzmillird forint kztt 0,4 szzalk, s szzmillird forint felett 2,5 szzalk.A trca szmtsai szerint – most, a veszlyhelyzet idejn – a kiskereskedelmi gazat a klnad rvn 36 millird forinttal jrul hozz a Jrvny Elleni Vdekezsi Alap bevteli oldalhoz.

Megrkeztek a rszletek a 13. havi nyugdjjal kapcsolatban

Tllai Andrs llamtitkr a 13. havi nyugdj utalsnak rszleteirl beszlt a hten. Kiderlt, hogy a kormny 70 millird forintot klnt el erre a clra s a tervek szerint a folyamat ngylpcss lesz.

IllusztrciForrs: MTI/Balogh Zoltn

Elsknt 2021 februrjban kapnak a nyugdjasok ilyen cmen juttatst, akkor majd negyedhavi sszeget. 2022 elejn mr flhavi sszeg rkezik az idskoraknak, ezutn a 2023-as kifizets hromnegyed havi sszegnek felel majd meg. 2024-ben a folyamat a vgre r, akkor a havi nyugdj teljes sszege eljut minden jogosulthoz.

A Posta 150 ezer forintig kzbesti hznl az utalvnyokat

A vllalat kzlemnye szerint a hznl kzbesthet utalvny sszeghatrt meghalad lett a Gyermekek Otthongondozsi Dja (GYOD), miutn a havi jrandsgot az Emberi Erforrsok Minisztriuma megemelte 2020. janur elsejtl.

A Magyar Posta ezrt mdostotta az ltalnos Szerzdsi Feltteleket,gy a GYOD-ot s a tbbi utalvnyt is 150 000 forint sszeghatrig hznl kzbesti. Ezzel egytt a helyettes tvev is jogosultsgot kapott a pnzkldemny tvtelre. A vltozs hatlyba lpsi ideje a mdoststl szmtott 30 nap, de tekintettel a bekvetkezett jrvnygyi helyzetre, az rintettek mr mrcius 20-tl kzhez kaphatjk otthon az utalvnyok sszegt.

Rendkvl sikeres volt az azonnali utals bevezetse az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzse szerint a jelents forgalom, a nagyszm esti, illetve htvgi tranzakci s a mr indulskor beregisztrlt tbb tzezer msodlagos szmlaazonost azt jelzi, hogy a fogyasztk s a vllalati gyfelek rszrl is pozitv fogadtatsra tallt az j, azonnali fizetsi szolgltats.

IllusztrciFot: Szab Gbor – Origo

A mrcius 2-ai indulst kvet els hnapban a bankok egyms kztt 9,3 milli darab tutalst tovbbtottak sikeresen, tbb mint 1363 millird forint sszrtkben. A tranzakcik tlagos rtke 146 ezer forint volt. Htkznapokon tlagosan napi 385 ezer, mg htvgenknt 106 ezer darab tranzakci teljeslt az azonnali rendszerben.

Az IMF a magyar gazdasgpolitikt mltatja

Szakli Istvn Lornd, a Szzadvg vezet elemzje szerint megvltozott az utbbi idben a Nemzetkzi Valutaalap (IMF) Magyarorszghoz val hozzllsa, mr nem tekinti pldul unortodoxnak a magyar gazdasgpolitikt. Ezt jl jelzi, hogy az IMF szerint az Eurpai Uniban idn a magyarorszgi nemzeti ssztermk (GDP) fog a msodik legkisebb mrtkben cskkenni a koronavrus-jrvny miatt.

IllusztrciForrs: AFP/Mandel Ngan

Az IMF a tavalyi 4,9 szzalkos nvekeds utn az idn a magyar GDP 3,1 szzalkos cskkensre szmt, 2021-ben viszont ismt nvekedsre, mgpedig 4,2 szzalkosra.Az inflci Magyarorszgon a tavalyi 3,4 szzalk utn az idn 3,3 szzalkos lesz az IMF prognzisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 szzalk vrhat. szi elrejelzsben mg 3,4 szzalkos inflcit jelzett 2020-ra az IMF, 2021-re pedig 3,3 szzalkosat.

Tbb autgyrt is jraindtja a termelst a magyar gyrakban

Az Audi gyri gyrban a hten jraindult a termels. A dolgozknak ktelez az egyms kztti msfl mteres tvolsgot betartani s ugyancsak rszt kell vennik egy ktelez oktatson is. Az Opel is bejelentette, hogy a szigortott egszsgvdelmi intzkedsek bevezetst kveten a szentgotthrdi zem iskszen ll a termels jraindtsra.

IllusztrciForrs: MTI/Krizsn Csaba

Keddtl egybknt a Denso Gyrt Magyarorszg Kft. fehrvri zeme mr kt mszakban termelt, vagyis 1500-an mentek munkba. A Mercedes is bejelentette, hogy prilis 28-tl fokozatosan jrakezdi a termelst magyarorszgi gyrban. Hozzjuk csatlakozott a Suzuki is, ahol szintn prilis vgn indulhat jra a gyrts.

Tbb szz munkahelyet hoz ltre a Jysk beruhzsa

Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a hten bejelentette, hogy a Jysk j magyarorszgi kzpontja 300 llshelyet teremt, a beruhzs gy a kormny elkpzelsnek megfelelen hozzjrul az elveszett munkalehetsgek ptlshoz.

A Klgazdasgi s Klgyminisztrium ltal kzztett kpen Szijjrt Pter miniszter a Jysk beruhzsbejelent sajttjkoztatjn.Forrs: MTI/KKM/Kkm

A miniszter kzlte, hogy az ruhzlnc 65 millird forintbl valstja meg a beruhzst. A 143 ezer ngyzetmter raktrterlet logisztikai bzis 7 orszgot lt el ruval 2022-tl. A beruhzst a kormny 3,6 millird forinttal tmogatja.

Februrban ntt az ptipar termelse

A Kzponti Statisztikai Hivatal (KSH) jelentse szerint februrban 2,5 szzalkkal ntt az ptipar termelse az egy vvel korbbihoz viszonytva a januri 2,5 szzalkos cskkens utn. Az pletek ptse 1,6 szzalkkal, az egyb ptmnyek 4,2 szzalkkal ntt.

IllusztrciForrs: Pixabay

A szezonlisan s munkanaphatssal kiigaztott indexek alapjn az ptipar termelse a janurihoz mrten 6,1 szzalkkal emelkedett. A koronavrus-jrvny miatt kialakult gazdasgi folyamatok hatsa ebben az idszakban mg nem jelentkezett.

A vrtnl jobban zsugorodott a knai gazdasg

A vrtnl nagyobb mrtkben, 6,8 szzalkkal cskkent a knai gazdasg az els negyedvben az elz v azonos idszakhoz kpest az j koronavrus-jrvny megfkezst clz, szleskr korltozsok kvetkeztben – kzlte pnteken Pekingben a knai statisztikai hivatal.

IllusztrciForrs: MTI/EPA/Lu Hung-Csie

A knai brutt hazai termk (GDP) az idei v els hrom hnapjban els alkalommal zsugorodott azta, hogy 1992 els negyedvben elkezdtk jelenteni Knban a hivatalos negyedves GDP-adatokat. Elemzk valamivel enyhbb, 6,5 szzalkos visszaessre szmtottak a gazdasgot megbnt jrvny tkrben a mlt v utols negyedvnek rekordalacsonynak szmt, 6 szzalkos bvls utn.

Az OPEC+ vget vetett az olajhbornak

AKolaj-exportl Orszgok Szervezete(OPEC) s a szervezeten kvli nagy olajtermelk kzssge az OPEC+, hossz s elszr csak rszeredmnyekkel vgzd trgyalsok utn, hsvt hajnalbanmegllapodtak kitermelsknek az tlagos globlis vilgkereslet tz szzalkt megkzelt, 9,7 milli hords cskkentsrl, ez a dnts mjus-jniusra rvnyes.

IllusztrciForrs: Imaginechina/Tong jiang – Imaginechina/Tong Jiang

A megllapods nem azt jelenti, hogy azonnal megindulhat az olajpiac szrnyalsa, st, ahogy az els kommentrok megjegyzik, egyelre a piac stabilizldsra is vrni kell. A napi 9,7 milli hords cskkents a valsgban 12,5 milli hordt jelent majd mjus 1-jtl, mert prilisban Szad-Arbia, az Egyeslt Arab Emrsgek s Kuvait egyelre mg tbbet fog kitermelni. Azaz nhny htig ismt soha nem ltott bsg lesz az olajpiac knlati oldaln, mieltt a szivattyk elkezdennek lassabb zemmdra kapcsolni.

A hten ismt cskkent az zemanyagok ra

Pntektl a 95-s benzin ra 5 forinttal cskkent, a gzolaj tlagra pedig brutt 6 forinttal mrskldtt. A mostanibenzinr mintegy 30 szzalkkal, a gzolajr pedig kzel 19 szzalkkal alacsonyabb mint a tavalyi v azonos idszakban volt.