j versenykpessg-nvel tmogatsi program indult

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

sszhangban a gazdasgvdelmi akciterv rszleteinek bemutatsra megrendezett webkonferencin bejelentett, a koronavrus-jrvny (COVID-19) ltal rintett vllalkozsok tmogatsra vonatkoz lehetsgekkel, a tegnapi naptl elrhetv vlt a Versenykpessg nvel tmogatsrl szl plyzati felhvs a vllalatok szmra a Klgazdasgi s Klgyminisztrium a koronavrus-jrvny kvetkeztben szksgess vlt versenykpessg-nvel tmogatsrl szl 7/2020. (IV.16) rendelete alapjn.

A versenykpessg nvel tmogats clja, hogy a feldolgozipari s zleti szolgltat kzponti szektorban mkd kzp- s nagyvllalatok szmra segtsget nyjtson a koronavrus-jrvny kitrse ltal nehz helyzetbe kerl vllalkozsok szmra a bevtel kiesseik s likviditsi problmik lekzdse rdekben. A vissza nem trtend kszpnztmogats 2020. december 31-ig nyjthat a vllalatok szmra, amelynek ignylse a plyzati adatlap s mellkleteinek a HIPA-hoz trtn benyjtsval trtnik.

A tmogatsi program keretsszege 50 millird forint (krlbell 140 milli eur). A tmogats ellegknt fog a feldolgozipari s zleti szolgltat kzponti szektorban mkd kzp-s nagyvllalatok szmra rendelkezsre llni.

A tmogats felttele, hogy a vllalat igazolja (nyilatkozzon), hogy

  • 2019. december 31-n nem minslt nehz helyzetben lev vllalkozsnak, de a koronavrus-jrvny kvetkeztben azz vlt, vagy egyb pnzgyi, gazdasgi nehzsgei tmadtak
  • a koronavrus jrvny miatt, azzal okokozati sszefggsben az rbevtele,vagy a megrendelsi llomnynak rtke legalbb 25 szzalkkal visszaesett
  • nem felels a gazdasgi visszaessrt s a tle elvrhat gondossggal jrt el
  • a felmerlt vesztesgekre nincs biztostsa vagy a biztosts alapjn nincs lehetsg a felmerlt krok teljes megtrtsre
A feldolgozipari s zleti szolgltat kzponti szektorban mkd kzp- s nagyvllalatok hazai beruhzsaira 30-50 szzalkos tmogats nyerhet el plyzat tjnForrs: Shutterstock

Felttele mg a tmogatsnak, hogy a cgnek vllalnia kell, hogy a bzisltszmt a beruhzs befejezsig, de legalbb 2020. december 31-ig fenntartja.

A tmogatshoz szksges magyarorszgi beruhzsi volumen rtknek el kell rnie a 150 ezer eurs rtket, a beruhzs hatrideje 2021. jnius 30. Azokra a beruhzsokra lehet plyzni, melyeket a plyzat benyjtst megelzen mg nem kezdett meg a vllalat.

A tmogats mrtke 300 ezer eurs beruhzsi volumenig a beruhzs rtknek 30 szzalka, afelett 40 szzalka. Ha a beruhzs rtke meghaladja az 500 ezer eurt, gy a tmogats mrtke 50 szzalk, de legfeljebb 800 ezer eur.

Az j versenykpessg nvel tmogatsi programrl szl plyzati felhvs a Hipa.hu oldalon rhet el.