Izgalmas, modern zent kdol a koronavrus, ez segtheti a kutatst

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Zenemvet komponltak az j koronavrusbl a Massachussettsi Mszaki Egyetem (MIT) kutati, hogy jobban megrtsk a mkdst, s megtalljk a vrus okozta Covid-19 betegsg ellenszert.

Az amerikai tudscsoport, Markus Buehler professzor vezetsvel mestersges intelligencia segtsgvel vltoztatta a SARS-CoV-2 elnevezs vrus fehrjestruktrjt klasszikus zenei kompozciv. A fehrjt felpt minden aminosavhoz rendeltek egy hangot a zenei skln, majd egy szmtgpes algoritmusra bztk, hogy a hangokat zenedarabb alaktsa.

Buehler szerint az ily mdon szletett zene intuitv mdszert knl a fehrje megrtsre. “Mg az embernek szmos klnfle kpre, sokfle nagytsra van szksge, hogy a szemvel lssa, nhny msodperces zenvel fel tudja fogni a flvel” – magyarzta a tuds.


A zenemvet, amely csaknem kt rnyi hossz, a SoundCloud portlra tltttk fel. A kznsg els visszajelzsei szerint a zene els rsze “ts” s “szp”. Buehler gy vlte, ez jl tkrzi azt, ahogy a fehrjetske behatol az emberi sejtbe, ezt teszi rendkvl fertzv.

“Nagyon hatkonyan csapja be a sejtet, hogy kinyissa az ajtt, megfertzze s arra knyszertse, hogy terjessze a vrust” – magyarzta a professzor.

Hozztette: ahogy a vrus szaporodik, s a fehrjetske tbb sejthez ktdik, a zene drmaiv vlik. A hallgatk ezt a rszt “ijesztnek” s “szomornak” festettk le.

A koronavrus szerkezetbl “rt” zene segtheti a kutatsokatForrs: EuroSLA 30

Buehler szerint a zene segthet a kutatknak egy ellenanyag kifejlesztsben. A mestersges intelligencia segtsgvel megalkothatjk a vrus dallamnak s ritmusnak ellenpontjt, s ezzel megksrelhetik megtallni azt az antitestet, ami illik a vrushoz.

A professzor hangslyozta, hogy a Covid-19 betegsget okoz vrus gyors terjedse miatt nagyon fontos, hogy a tudsok az informci feldolgozsnak j tjain is elinduljanak. Szerinte a hagyomnyos ellenanyagkutats a klinikai tesztekkel egytt akr vekig is eltarthat, mikzben a vilg “nem engedheti meg magnak ezt a luxust”.