Ismt sikerlt bebizonytani: Einstein nem tvedett

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Japn kutatk Einstein ltalnos relativitselmlett igazolva bizonytottk, hogy az id a magasban gyorsabban mlik, mint a fldfelszn kzelben.

16 millird v alatt ksik egy msodpercet

Egy japn kutatcsoport a tokii Skytree-adtoronyban vgzett megfigyelssel megllaptotta, hogy tengerszint fltti 450 mter magassgban ngy nanoszekundummal gyorsabban mlt el egy nap, mint tengerszint magassgban.

A bizonytshoz rendkvl pontos optikai rcsos rt hasznltak, amelynl 16 millird v alatt csupn egy msodperces eltrs lehetsges.

Albert Einstein1915 novemberben ismerette elszr az latlnos relativitselmlett, amelyet a r kvetkez vben, 1916-ban publikltForrs: Wikimedia Commons

A ksrlet Albert Einstein ltalnos relativitselmlett bizonytja, amely megjsolta, hogy az ers gravitcis mezben az rk lassabban fognak ketyegni, mint a gyengbb mezben,

vagyis nagyobb magassgban, ahol mr gyengbb a Fld vonzsa, gyorsabban mlik az id.

A Katori Hidetosi ltal vezetett, 2018 oktberben elkezdett kutats eredmnyeit a Nature Photonics tudomnyos folyiratban publikltk prilisban.

Valsi mreszkzz vlhatnak az ultrapontos rk

A kutatknak sikerlt miniatrizlni az optikai rcsos rkat, gy kt rt el lehetett helyezni a tengerszint feletti 456,3 mteres s 3,6 mteres magassgban, a vilg legmagasabb, 634 mteres msorszr tornyban, a 2012-ben elkszlt tokii Skytree-toronyban.

A tanulmny megllaptotta, hogy egyhetes tlagban a 456 mteren elhelyezett ra szerint

ngy nanoszekundummal hamarabb telt el egy nap

a fld kzelben elhelyezett ra ltal mrt idhz kpest.

Az optikai rcsos rk szmos stroncium atom rezgse alapjn mrik az idt egy lzer ltal generlt optikai rcsban (a kp illusztrci)Forrs: FORRS: HTTPS://NEWSROOM.UNSW.EDU.AU

Katori elmondta: ksrletkkel azt akartk demonstrlni, hogy laboratriumon kvl is, brhol el tudnak vgezni ilyen rendkvl pontos mrseket a mozgathat eszkzkkel. Hozzfzte, ezzel megtettk az els lpst afel, hogy ezeket az ultrapontos rkat valdi mreszkzkk alaktsk.

Ezerszer pontosabbak a czium-rknl

A kutatk gy vlik, az ultrapontos rk segthetnek a fldfelszn apr mozgsainak megfigyelsben fldrengsek vagy vulknkitrsek esetn. Az optikai rcsos rk, amelyek szmos stroncium atom rezgse alapjn mrik az idt egy lzer ltal generlt optikai rcsban,

csaknem ezerszer pontosabbak, mint a jelenlegi nemzetkzi idmrs standard rja,

amelynek mkdse czium atomok rezgsein alapul.

Lzeres atomraForrs: AFP/Pierre Verdy

A kutatk ltal elksztett optikai rk nem rzkenyek a hmrsklet-vltozsokra, a rezgsekre s az elektromgneses mezkre.

Einstein elmletnek tesztelshez vagy nagyon pontos ra, vagy nagy magassgi klnbsg szksges.

A laboratriumon kvl eddig a legjobb teszteket mholdak vgeztk, ezer kilomteres magassgbeli klnbsgekkel. Katori szerint a tanulmnyban ismertetett ksrlet pontossga a legjobb rben vgzett mrsekhez hasonlthat.

(Forrs: MTI/Kyodo)