Ismt kitrt az Anak Krakatau-vulkn

by Kevin | Last Updated: April 11, 2020

[ad_1]


Ismt kitrt szombaton az Indonzihoz tartoz Anak Krakatau tzhny, amelybl mintegy 500 mter magas hamuoszlop emelkedett a magasba – adja hrl az MTI. Az indonz fldtani intzet pntek este rgztette, hogy lva tr fel a vulknbl, s az intzet szerint a tzhny szombat reggelig folyamatosan aktv volt, ezrt tovbbra is riaszts van rvnyben.

Az Anak Krakatau 2016-banForrs: Tyke/commons.wikimedia.org

Az Anak Krakatau 2018-ban az vszzad eddigi legpuszttbb kitrst produklta, mert a vulknkitrst kveten 5 mter magas szkrhullmok rtek partot Szumtra s Jva szigetn, amelyek tbb mint 430 embert megltk s 14 ezret megsebestettek.

Az Anak Krakatau jelentse Kratakau gyermeke. A sziget a vulkanolgia egyik kzkedvelt kutatsi tmja, mert maga a sziget mg 100 ves sincs, 1927-ben emelkedett ki a Jva s Szumtra kztt hzd Szunda-szorosbl.

Az j sziget az 1883-ban elpusztult Krakatau vz alatti krtjbl emelkedett ki. A Kratakau vulkn 1883 nyarn a Hirosimra ledobott atombomba erejnek tbb ezerszeresvel robbant fel, elpuszttva a sziget mintegy ktharmadt.

A robbans 16 kilomteres krzetben sz szerint flsikett volt, a tbb mint 3000 kilomterre lv Perthben s a csaknem 5000 kilomterrel tvolabb fekv Mauritiuson is tisztn hallhat volt. A kitrs ltal keltett lkshullm hrom s flszer kerlte meg a Fldet. A katasztrfban tbb tzezer ember vesztette lett.

[ad_2]

Source link