Irnban cskkent az j megbetegedsek szma

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

Irnban cskkent az j megbetegedsek szma az elmlt 24 rban. A hivatalos adatok szerint a COVID-19 nev betegsg okozta hallesetek szma 117-el 4474-re ntt.

Kianus Dzsahnpur, az irni egszsggyi minisztriumi szvivje vasrnap elmondta, hogy az elmlt napban 1657 j fertzst jelentettek.

Irn messze a betegsg ltal legslyosabban rintett kzel-keleti orszg, a Knbl kiindul vilgjrvny februri megjelense ta az irni hatsgok 71 686 igazolt esetet jelentettek.

Dzsahnpur elmondta, hogy Irn eddig tbb mint 236 ezer Covid-19-tesztet vgzett el.

A minisztrium adatai szerint – amelyek egyes klfldi szakrtk szerint alulbecsltek – 43 894 krhzban kezelt beteg gygyult meg, de 3930 llapota tovbbra is vlsgos.

A Covid-19-jrvny s az amerikai szankcik ltal pnzgyileg egyarnt sjtott Irn szombattl engedlyezte a tevkenysgek fokozatos jrakezdst a gazdasg teljes sszeomlsnak megakadlyozsa rdekben. Valamennyi tartomnyban kinyithatnak a kis zletek, kivve Tehernban, a fvrosban, ahol ez prilis 18-tl lesz lehetsges.

Az egszsggyi tisztviselk ellenrzik a sofr s az utasok testhmrsklett az ellenrz pontokon Tehernban
2020. mrcius 26-n.
Forrs: Anadolu Agency via Getty Images/Fatemeh Bahrami

A minisztertancs lsn vasrnap Haszan Rhni elnk bejelentette, hogy prilis 20-tl feloldjk a tartomnyok kztti utazsi tilalmat. Felszltotta ugyanakkor az irniakat, hogy csak halaszthatatlan gyekben hagyjk el a laksukat, s legyen vatosak, mert a jrvnyt mg korntsem gyztk el.

A Covid-19-jrvny miatt az irni hatsgok nem rendeltek el ktelez karantnt, de fokozatos korltozsokat lptettek letbe: bezrtk az iskolkat, egyetemeket, mecseteket, sita szentlyeket, mozikat, kultrhzakat, stadionokat s ms, gylekezsre alkalmas helyeket.

Afganisztnbl 45 j fertzttet jelentettek 25 ra alatt, gy vasrnap reggelre elrte a 600-at a diagnosztizlt fertzttek szma. Az j fertzttek kzl a SARS-CoV-2 vrust 28 embernl Kabulban, nyolcnl pedig a dl-afganisztni Kandahr tartomnyban szrtk ki – kzlte sajttjkoztatjn Vahidulla Majar, a kzegszsggyi minisztrium szvivje.

A tbbi j fertzst Balh, Bmijn, Nangarhar, Hilmend s Paktia tartomnyokban diagnosztizltk. Eddig 18 ember halt meg s 37-en gygyultak meg a betegsgbl.Az afgn hatsgok kijrsi tilalomnak megfelel szigor korltozsokat vezettek be a jrvny megfkezsre. Lelltottak minden kzlekedst, csak ltfontossgi rucikkek szlltsa engedlyezett.

A Knban hatkonynak bizonyul vintzkedsek segtettk Egyiptomban az j koronavrus-jrvny megfkezst – mondta a hzelnk helyettese, Szoliman Vahdan a Hszinhunak adott interjban, amelyet a knai llami hrgynksg vasrnap tett kzz.

Az elmlt hetekben Egyiptomban felfggesztettk az iskolk s az egyetemek mkdst, lelltottk a lgi jratokat, trltk a sportesemnyeket, a zrt trben tartand rendezvnyeket, lelltottk a tmeges imdkozst a mecsetekben s a templomokban, bezrtk a mzeumokat s rgszeti ltnivalkat, s orszgos kijrsi tilalmat rendeltek el.

A COVID-19-jrvnnyal szemben mg mindig a msodik szakaszban vagyunk, s Egyiptom mg messze van a veszlyes idszaktl – mondta Vahdan, megjegyezve, hogy az “egyiptomi kormny szakszeren kezelte a vilgjrvny jelentette kihvst”.

Egyiptomban a szombati hivatalos adatok szerint 145 j fertzst s 11 j hallesetet jelentettek, gy az igazolt fertzttek szma elrte a 1939-et, a hallos ldozatok pedig a 146-ot.[ad_2]

Source link