Irán először állíthatott pályára egy katonai műholdat

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Az iráni Forradalmi Gárda állítása szerint sikerrel állítottak pályára egy katonai műholdat, Irán történetében először, írja a BBC. 

A Nur (Fény) névre elkeresztelt műhold 425 kilométerre a Földtől érte el a pályáját. A beszámoló szerint Irán tavaly több alkalommal is próbálkozott már a kilövéssel, de azok a kísérletek kudarcot vallottak. Ha most valóban sikerrel jártak, az vélhetően mélyíteni fogja az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültségeket. 

Fotó: -/AFP

Az Egyesült Államok már korábban jelezte, hogy ilyen műholdak nem férnek össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megalkotott határozattal, melyek értelmében Irán nem tehetne semmi olyasmit, melynek folyományaként olyan rakétákhoz juthatnak, melyek képesek nukleáris tölteteket is célba juttatni. 

Irán ugyanakkor tagadta, hogy megsértették volna a megállapodást, és elmondásuk szerint űrprogramjuk békés célokat szolgál, nem terveznek atomfegyvereket fejleszteni. 

Ugyanerre az ENSZ-határozatra épület a 2015-ben Irán, illetve a világ vezető hatalmai között született atomalku, melyet aztán Donald Trump rúgott fel két évvel ezelőtt. A két ország közötti viszony idén januárban rég nem látott mélypontra jutott, amikor az Egyesült Államok egy dróntámadásban megölte Irán legfontosabb katonai-politikai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit. 

A Pengaton már közölte is, hogy az Egyesült Államok továbbra is közelről fogja vizsgálni Irán törekvéseit az űrtechnológia területén. És ugyan ismereteik szerint az ország egyelőre nem rendelkezik interkontinentális ballisztikus rakétákkal, ugyanakkor szerintük épp ezek kifejlesztésére törekedhetnek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.