Indul a magyar llegeztetgp-gyrts, jabb rszletek derltek ki az rettsgi lebonyoltsrl

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Orbn Viktor miniszterelnk arrl beszlt heti rdis interjjban, hogy sikerlt a jrvnygrbt ellapostani, de mg nem vagyunk tl a nehezn, valamint bejelentete, hogy indul a magyar llegeztetgp-gyrts. Eurpban, ahol pntek estre meghaladta a 94 ezret az j tpus koronavrus hallos ldozatainak a szma, az igazolt fertzttek pedig az egymillit, kevs kivtellel tovbb gyorsult a jrvny terjedse.

Magyarorszgon s vilgszerte is folytatdott pnteken a koronavrus-jrvny elleni vdekezs. Orbn Viktor miniszterelnk szoksos rdiinterjjban arrl beszlt,a koronavrus-jrvny kezelsben az a rgi blcsessg a mrvad, hogy “remld a legjobbat, s kszlj a legrosszabbra”. A magyar korft ismerve s a klfldi helyzetet ltva, neknk a legrosszabb esetre kell kszlni – mondta a kormnyf, s beszlt arrl is, hogy az osztrk lpseket, s azoknak a hatst figyelik, s ha ott bevlnak az intzkedsek, akkor rdemes azokrl nlunk is elgondolkozni.

Indul a hazai llegezetgp-gyrts

Orbn Viktor pntek dlutn a Budapesti Mszaki Egyetemen (BME) a hazai llegeztetgp-gyrts megindtsnak lehetsgeirl tjkozdott, s megtekintette a kszlk prototpust. A BME Polimertechnika Laborjban megtartott frumon Jzsa Jnos rektor meghvsra rszt vett Pintr Sndor belgyminiszter s Gondos Mikls, az llami Egszsggyi Ellt Kzpont (EEK) figazgatja, valamint a koronavrus-jrvny elleni vdekezsrt felels tbb ms llami szerv vezetje is.

Orbn Viktor a kzssgi oldaln kzlt videt a ltogatsrl. A BME tanrai tjkoztatst adtak a miniszterelnknek a fejlesztsrl s a projekt koncepcijrl, majd Elek Jen forvos bemutatta s rtkelte a kszlk prototpust. Az esemnyen beszmoltak a rvidesen beindul sorozatgyrts temezsrl is.

Orbn Viktor miniszterelnk pnteken is tbb bejelentst tettForrs: Facebook/Orbn Viktor

Teljes rtkek lesznek az idei rettsgik

Az operatv trzs pnteki tjkoztatjn Maruzsa Zoltn kznevelsrt felels llamtitkr elmondta, az idei rettsgi vizsgk az eredeti idben, azaz mjus 4-n elindulnak, s teljes rtknek fognak szmtani. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgkra, ahol szintn csak rsbeli szmonkrs lesz, azonban ennek ellenre a ksbbiekben komplexnek tekintik majd. Az llamtitkr kiemelte, nem ktelez rettsgizni, van md a visszalpsre. Mller Ceclia orszgos tisztiforvos pedig arrl beszlt, hogy hamarosan belpnk a tmeges megbetegedsi szakaszba.

Jelents cskkens Olaszorszgban

Az SARS-CoV-2 vrus okozta szvdmnyekben vilgszerte 147 632-en haltak bele, a fertzttek szma 2 188 194, a gygyultak pedig 556 734. A fertzttek szma orszgok szerinti felosztsban a legnagyobb az Egyeslt llamokban, ahol 672 293 ember tesztje lett pozitv pntek estig, a hallos ldozatok szma 33 325, a gygyultak 56 243 a Johns Hopkins egyetem sszestse szerint.

Spanyolorszgban jelentsen ntt a fertzttek s a meghaltak szma, egy nap alatt 5252-vel, illetve 585-tel, a SARS-CoV-2 vrust eddig 188 068 esetben mutattk ki. A hallesetek szma 19 478, 72 963-an pedig meggygyultak. A napi jelentsbl egyelre hinyoznak az idsotthonokban s szocilis intzmnyekben megfertzdttek, illetve meghaltak adatai, amelyek becslsek szerint akr tbb ezerrel is nvelheti a hallesetek szmt.

Olaszorszgban mg mindig sokan halnak meg, most egy nap alatt 575-en ntt s elrte a szm 22 745-t. A jrvny kezdete ta most a legmagasabb – 2563 – a napi j gygyultak szma, amely gy tllpte a 42 ezret. Az j fertzttek szma 3493 volt. Az aktv fertzttek szma elrte a 106 962-t.

Olaszorszgban egyre kedvezbb a helyzetForrs: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

1000 tengersz fertzdtt meg

Franciaorszgban, ahol cstrtkn tetztt a jrvny, tbb mint 1000 tengersz fertzdtt meg a koronavrussal a Charles de Gaulle replgp-hordozn – kzlte a vdelmi miniszter. Florence Parly bejelentette, hogy katonai s jrvnygyi vizsglat egyarnt folyik az gyben.

Nagy-Britanniban pntekre tlpte a 14 ezret a jrvny hallos ldozatainak a szma, eddig 14 576-an haltak meg a Covid-19 nev betegsgben. Egy szakrt ugyanakkor nem zrta ki, hogy az orszgban akr 40 ezer hallos ldozata is lehet a jrvnynak, s tl lassnak nevezte a kormny reaglst a jrvnyra.

Svjc kormnya pnteken tovbbra is nagy vatossgra intette a lakossgot a koronavrus-jrvny miatt, jllehet cstrtkn tbb szigorts enyhtst jelentette be. Az orszgban pnteki kzls szerint 1059-en haltak meg a jrvny miatt, az elz 24 rban 42-en. Az jabb, bizonytottan koronavrustl fertzttek szma 346-tal ntt, ami jval kevesebb, mint a jrvny cscspontjn.

Sikeres intzkedsek Nmetorszgban

Belgiumban pnteken tlpte az tezret a hallesetek szma, a vrus terjedse tovbbra is tretlen, a fertzsek szma 1329 j esettel 36 138. Hollandiban kzel 30 500 fertzttet tartanak nyilvn, a halottak szma 181-gyel 3315-re ntt.

Sikeresek az j tpus koronavrus terjedsnek lasstsra bevezetett intzkedsek, gy a jrvny ismt ellenrizhetv vlt Nmetorszgban – jelentette ki Jens Spahn szvetsgi egszsggyi miniszter. Sikerlt megakadlyozni az egszsggyi elltrendszer tlterheldst. Pntek este a hallesetek szma 4 193, az igazolt fertzttek 138 456 volt.

Lengyelorszgban a pntek dleltti adatok szerint 8214-re ntt a kimutatott fertzsek szma, az elmlt 24 rban 443 j megbetegedst regisztrltak, ami enyhe nvekedst jelent az elz napokhoz kpest. Egy nap alatt 26 beteg halt meg, s 82-ten gygyultak fel a betegsgbl. sszesen 318 a hallesetek s 866 a felgygyultak szma.

Lengyelorszgban is rvnyben vannak a szigor korltozsokForrs: NurPhoto/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Megnylnak a cseh templomok

prilis vgtl jra engedlyezik a nyilvnos misket s az egyhzi rendezvnyeket a csehorszgi templomokban. Csehorszgban lelassult a fertzttek szmnak napi nvekedse. Pntek reggel 6437 fertzttet tartottak nyilvn, ami 134-gyel tbb, mint cstrtkn.

Romniban a fertzs terjedse az utbbi ht ritmusban folytatdott, az elmlt napban 360-nal 8067-re emelkedett az orszgban eddig regisztrlt koronavrus-fertzttek szma, a hallesetek pedig elrte a 400-at.

Szlovnia htftl enyht a koronavrus-jrvny terjedsnek megakadlyozsra hozott korltozsokon, mert a kormny gy rtkelte, a jrvny fokozatosan albbhagyott. Horvtorszgban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 23-al, 1814-re ntt a regisztrlt fertzttek szma, 36 hallos ldozata van a jrvnynak.

Szigortsok a Balknon

jabb szigortsokat vezettek be a nyugat-balkni orszgokban az ortodox hsvti htvgre: kijrsi tilalommal s a liturgik ltogatsnak tiltsval igyekeznek megakadlyozni, hogy az nnepls tovbbi j tpus koronavrus-fertzsekhez vezessen.

Ukrajnban az elmlt napokban folyamatosan gyorsul a fertzs terjedse. Moszkvban az sszes vrusos lgti fertzttet Covid-19 gyanjval fogjk kezelni, s kiterjesztik rjuk a brsgolst is a hatsgi hzi karantn megsrtsrt.

Trkorszgban egy nap alatt 126-tal 1769-re ntt a hallesetek szma, az j fertzttek pedig 4353-mal volt tbb, mint az elz nap. Nyomozs indult a kt legnpesebb vros, Isztambul s Ankara ellenzki fpolgrmesterei ellen amiatt, hogy az ltaluk vezetett nkormnyzatok jtkonysgi adomnygyjtst indtottak az j tpus koronavrus-jrvny miatt.

Irnban pntekre virradan 89-en haltak meg az j tpus koronavrus okozta betegsgben, az j fertzttek szma kzel 1500. A hadsereg napja alkalmbl orszgszerte megrendezett katonai pardkon a hadsereg tagjai egszsggyi vdfelszerelsben, ferttlent autkkal s mobilkrhzakkal vonultak fel. Az orszgban a fertzttek szma az 79 494-et, a hallos ldozatok pedig 4958.

Felfel javtotta az j koronavrus-fertzttek s a fertzsbl add hallozsok szmt a kzp-knai Vuhan, tovbbi 1290-nel 3869-re korrigltk, a betegekt pedig 325-tel 50 333-ra javtottk.