Index – Tech-Tudomány – Felére csökkent a légszennyezés több európai városban a lezárások miatt

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

2020.04.16. 15:38

Szignifikánsan csökkent a légszennyezés Európában az elmúlt hónapban. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a koronavírus-járvány miatti lezárásoknak volt nagy szerepe abban, hogy ennyire lecsökkent a szennyezés mértéke. 

Néhány városban a nitrogén-dioxid szintje körülbelül 50 százalékkal csökkent. Az ügynökség szerint a mérési eredmények időpontjai alapján egyértelmű, hogy az Európában alkalmazott kijárási korlátozások miatt csökkent a szennyezettség. Különösen Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban látványos a helyzet, ezek ugyanis azok az országok, ahol a legszigorúbbak voltak a szabályozások. 

Párizsban például 54 százalékkal esett vissza a nitrogén-dioxid koncentráció a 2019 március 13.-április 13. közötti időszak számaihoz viszonyítva. Madridban, Milánóban és Rómában pedig 45 százalékos csökkenés történt. Az is egyértelművé vált a kutatók számára, hogy a nitrogén-dioxid-koncentráció az időjárási tényezőktől is függ, az adatok napról napra változnak, ez pedig megnehezíti a napi vagy heti adatok értékelését, de havi elemzésben egyértelműen kijelenthetik, hogy látványos a változás.