Index - Tech - A nyár egyik legjobb játéka lehetne, ha működne

Index – Tech – A nyár egyik legjobb játéka lehetne, ha működne

Spread the love

A Devolver Digital híres arról, hogy szokatlan játékokat ad ki, amik közül sok semmi extra, néhány viszont hatalmas durranás. Utóbbiakhoz tartozik az augusztusban megjelent Fall Guys: Ultimate Knockout is, amit a Mediatonic fejlesztett.

A Fall Guys számomra a hétvégi tévézés játékos klónja, a lehető legjobb értelemben. Ifjabb koromban szombaton és vasárnap a család reggeli után kicsit ledőlt a tévé elé, hogy megnézze a Lehetetlen küldetés című ügyességi vetélkedőt, amiben a résztvevők hatalmasakat estek és bénáztak:

A Fall Guys erre az alapra épít, bár kicsit csavar rajta. Minden futam egy hatvan résztvevős versennyel indul, ami alatt el kell jutni a pálya egyik feléből a másikba. Nem hangzik nehéznek, igaz?

Igen ám, de a játékosok bénácskán rohangáló babemberei és a cél között végzetes akadályok állnak.

Például forgó tárcsák, lökdösős falak, taknyos futószalagok, óriásgyümölcseső és bontógolyók, csak hogy néhányat említsek. Az első menetből nem mindenki jut tovább a másodikba, ami már több játékmód valamelyike lehet. Van, hogy meg kell jegyezni egy mintát, és arra kell ráállni a megfelelő pillanatba, de néha forgó hengeren kell jól helyezkedni. Van néhány csapatjáték is, például óriáslabdás foci vagy faroktépő verseny. Ezekkel az a baj, hogy akár egy ügyetlen játékoson is elúszhat a továbbjutás.

Összesen öt futam van, az utolsó a döntő, aminek a végén csak egy győztes lehet. Kivéve azt az egy alkalmat, amikor véletlenül döntetlen alakult ki:

Én egy tucat meccs közül csak néhányban jutottam el a döntőig, de ezt én már minden alkalommal sikerként éltem meg. Varázslatos nézni a meccsek között, ahogy kihullik a konkurencia.

A Fall Guys nem teljesen céltalan, a meccsekért és a győzelemért kapott pontokat a játékos elköltheti a boltban különböző jelmezekre és kiegészítőkre. Így lehet az, hogy galambnak, kutyának és sült krumplinak öltözött babemberek között versenyezhetünk a koronáért.

Fontos leszögezni, hogy ez nem egy PUBG-hoz vagy Fortnite-hoz hasonló battle royale, hiába emlegetik annak. Nem értem, miért reklámozzák így, az egyetlen közös pont, hogy csak egy győztes lehet. Ennyi erővel hegylakójátéknak is lehetne hívni, pont ugyanannyi értelme lenne.

A játék szinte tökéletes, színtiszta, egyszerű móka. Felnőttnek és gyereknek egyaránt szórakoztató, és a rohangáláson kívül mindössze ugrálni, vetődni és elkapni lehet. Könnyű megtanulni, nehéz tökéletesíteni. Jó egyedül és haverokkal, és gyakorlatilag a tökéletes streamerjáték: gyors (egy teljes meccs nagyjából 15 perc), tele van véletlenszerű bakikkal és vicces jelenetekkel, és elméletben egy győzelem vagy kiesés után akár egy perccel már indulhat is a következő menet. Ide is illene a Civilization-játékokból ismert „Na jó, ez lesz az utolsó kör” hozzáállás. Könnyű lehet így elveszni benne.

Augusztus 4-én jelent meg, de még három nappal később, a cikk írásakor is folyamatosak a szerverproblémák, és naponta több órát áll a játék, míg bővítik a szervereket. Így simán előfordulhat – személyes tapasztalatból írom –, hogy ha valaki rossz ütemben próbálkozik, akkor akár egész nap lemaradhat a játékról. Ez egy komoly probléma, de legalább látható, hogy dolgoznak rajta.

A Fall Guys: Ultimate Knockout hihetetlenül szórakoztató, könnyű elkezdeni és nehéz letenni, és nem lepődnék meg, ha – legalábbis mini- – esport-szintre emelkedne.(Jelenleg a negyedik legnézettebb kategória a Twitch-en, játékok közül csak a League of Legends és a Fortnite veri.) A PS+ előfizetői még egy darabig ingyen megszerezhetik – ez lehet többek között a haldokló szerverek egyik oka –, de a Steamen is kapható. Nem hibátlan, de a néhány unalmas menetet könnyű elfeledni, ha az ember bekerül egy új meccsbe, ami már biztosan az utolsó lesz, mielőtt nekiáll cikket írni. Becsszó.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *