Index – Mindeközben – Van egy kis szabadideje, és szívesen segítene idős embereknek? Legyen önkéntes pótunoka!

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Nem teljesen új találat, osztották már korábban is, de nekem most szembe, és ez az az irodalom, ami amúgy sem évül el. Az Idős Tsz. tagok imája egy 1965-ös ügynökdossziéban maradt fent, egy soproni informátor mellékelte az egyik jelentéséhez. A “Bogár” fedőnevű ügynök a következő verset egy ruharaktárban találta.

Idős Tsz. tagok imája

„Mi Atyánk ki vagy a mennyekben

Mink bent rekedtünk a Tsz-ben

A fiatalok lopják a napot az irodában,

Az öregek gyúrják a munkát a határban.

A Tsz vezetősége iszik a kocsmában

A rokonok osztozkodnak a magtárban

Add meg a mindennapi kenyerünket

De azért ne törjük fel a tenyerünket

Mert tiéd az ország és a hatalom

Miénk pedig a robot és a fájdalom.

Ne vigy minket a kisértésbe

Mert ben vagyunk a Tsz-ben.

Hisz a Tsz nagyon nagy kincs

De aki nem lop, annak nincs.

Bocsásd meg hát vétkeinket, hogy lopunk,

De ha nem tesszük, biz éhen halunk.

Hagy meg a kis háztájinkat

Hogy tovább hizlalhassuk disznainkat

Ami terem a Tsz határában

Azt apránként hazahordjuk a kosárban.”

A hatvanas évek közepére lement a téeszesítés második nagy hulláma, ami Rákosiék pisztollyal aláíratós, erőszakos és alapvetően kudarcos kollektivizálása után a rendszer szempontjából már sikeres volt – csak éppen a magyar parasztság és falusi társadalom pusztult szép lassan bele.

A korai, fokozatosan konszolidálódó Kádár-rendszerben átírt imaszöveg most az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) található. Ők tették közzé a levéltár Facebook-oldalán a verset, bizonyos, az ügynök jelentéseivel kapcsolatos információkkal együtt. Eszerint a “Bogár Imre” fn. ügynök a soproni határőr kerületnél szolgált hadtáposként, az állambiztonságot főleg a határőrség hétköznapjairól tudósította, lopásokról, hiányokról számolt be, valamint meg kellett próbálnia kideríteni, hogy hogyan kerülhetett a  TSZ-ellenes gúnyvers a laktanya ruházati raktárába.

Informátorból gyűjtő, spicliből folklorista adatközlő, suksükölő belügyesből nyelvemlékek őrizője: állambiztonsági aktákból is születhet irodalom – aki nem lop, annak nincs.