Index – Mindeközben – Semmi különös, csak leszállt egy repülő a középső sávban

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

2504193

Kevés dolog van, ami jelenleg a koronavíruson és az otthonmaradáson kívül átviszi az emberek ingerküszöbét, és például vicces mémképek készítésére ösztönzi őket, de a Netflix legutóbbi dokumentumfilm-sorozata, a Tiger King kétségkívül ilyen alkotás, és hát nem véletlenül. A notórius hazudozó, teljesen meggyötört gyerekkorú, hírességre vágyó, excentrikus, tigrisparkot üzemeltető Joe Exotic és a hozzá hasonló furcsa szerzetekről szóló sorozat tényleg olyan alkotás, amit elképzelni is nehéz. Aki egyébként bírta a sorozatot, olvassa el ezt a remek cikket hozzá, nagyjából a sorozattal párhuzamosan készült, de attól teljesen függetlenül, és kiderül belőle néhány olyan apróság, ami a sorozatból nem.

Edward Norton és Kim Kardashian is odavan az év legőrültebb dokusorozatáért, amiben egy meleg állatkertvezető bérgyilkossal akarja elintéztetni a konkurenciát.

Szóval Joe Exotic számos embert megihletett, amivel abba a furcsán ironikus helyzetbe került, hogy végre tényleg sokan ismerik a nevét, de ő közben ebből gyakorlatilag alig tapasztal bármit, mert börtönben van.

Egy Keaton Patti nevű író/humoristának például az az ötlete támadt, hogy készít egy új részt, ha már kifogytunk a néznivalókból. Patti rendszeresen készíti el egy-egy népszerű sorozat egy részének forgatókönyvét olyan nyelvezettel, mintha egy szövegalkotó robot írta volna az egészet. Furcsán és értelmetlenül hangzik, viszont a végeredmény nagyon vicces, csak azt kell hozzá képzelni, hogy a szöveget egy, a cselekményről szinte semmit sem tudó robot írta, és nem egy humorista. Azért néha kilóg a lóláb néhány frappáns szójátéknál, esetleg furcsán megfogalmazott utalásnál.

Az eredmény most is egészen váratlanul parádés lett. Olyan, hogy igazából a sorozatot ismerve simán el tudjuk képzelni, hogy ezek a dolgok megtörténnek, vagy így elhangoznak.

“A Tigriskirályt látjuk, ahogy egy tigrisekből készült trónon ül. Ő nem egy tigris. Ő egy Bundesliga-séró emberi vágyakkal” – így kezdődik az elképzelt epizód, és ez igazából Joe Exotic egyik legtökéletesebb leírása.

De a cselekmény sem rossz, van benne felrobbanó Hummer, ami kilövi magából a szereplőket, majd az utolós két sorban két akkora csavar, mint a legjobb thrillerekben is csak ritkán. Szóval mindenképp érdemes elolvasni, több poént inkább nem is lőnénk le.