GettyImages-507137290

Index – Mindeközben – Lenin Amerikába megy, 50 millió dollár már össze is gyűlt

Spread the love

Eddig 50 millió dollár gyűlt össze, hogy megvásárolják Vlagyimir Iljics Lenin testét Oroszországtól, miután az orosz építészek szövetsége szeptember 12-én pályázatot írt ki a Lenin-mauzóleum újrahasznosítására – adta hírül a Pledge Times és a Ria Novosztyi.

A gyűjtést egy grúz származású New York-i képzőművész,  David Datuna indította el, aki szeretné felépíteni a mauzóleum másolatát és elhelyezni benne a holttestet.  Elmondása szerint ezzel hívná fel a figyelmet a fokozódó változásokra, amelyek az országot egy szocialista-kommunista típusú átalakulás felé sodorják. Az amerikaiaknak elege van az agresszív kapitalizmusból, ami miatt egész életükben kamatokat és hiteleket kell törleszteniük, és még sincs szabad hozzáférésük az egészségügyhöz – mondta a művész, akinek akár több milliárd dollárra is szüksége lehet, hogy elérje  célját. Ebből gyűlt össze egyelőre nagyjából 50 millió.

A Lenin-mauzóleum már a rendszerváltás idején éles viták kereszttüzében állt.  Amikor összeomlott a Szovjetunió, voltak tervek, hogy elszállítják az egykori szovjet vezetőt és eltemetik, de tartottak az ellenállásától, és nem akartak zavargásokat. Most a felmérések szerint az oroszok közel 40 százaléka támogatja az ötletet, hogy eltemessék az egykori szovjet vezért. 

Lenin 1924-ban halt meg, de a mauzóleum csak 1930-ban nyílt meg. A testet tehát tartósítva őrizték, amíg megnyílik a Lenin-mauzóleum. Eredetileg nem csak kiállítási céllal tartósították a testet. A kommunizmus hőskorában, a lánglelkű és reménykedő 20-as években a közvélemény még úgy gondolta, a szovjet tudomány minden problémát megold majd, és belátható időn belül újjá lehet éleszteni a szovjet vezért, és meggyógyítani az eredeti betegségét, ami a halálát okozta. Ezért tartósították a testet tudományos módszerekkel. Bár az újraélesztés reménye mára szertefoszlott, rendszeresen elvégzik a holttest tartósításához szükséges műveleteket azóta is elvégzik.

Ami Datunát illeti, az ő vándorlása Vlagyimirtól Vlagyimirig vezetett, hiszen első híres alkotása a Mindent látó V. című kép, amely egy Vlagyimir Putyin portrékból készült kollázs, a legutóbbi nagy dobása pedig a Lenin-projekt. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *