Index – Kultúr – A rendezők nagyon szeretnék valamilyen formában fizikailag megtartani a cannes-i filmfesztivált

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Emmanuel Macron francia államfő a hétvégén bejelentette, hogy május 11-éig meghosszabbítják Franciaországban a kijárási korlátozásokat, és hogy valószínűleg július közepéig nem lehet rendezni semmilyen tömegrendezvényt az országban. A cannes-i filmfesztivál rendezői ezután kezdtek el nagyon tanakodni rajta, hogy valahogy mégis meg kéne rendezni a neves eseményt.

“Nehéznek tűnik ezek után a cannes-i fesztivált idén az eredeti formájában megrendezni” – idézi az MTI a szervezők közleményét.

“Ugyanakkor tegnap este óta számos konzultációt indítottunk szakmabeliekkel Franciaországban és külföldön is. Arra jutottunk, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy a 2020-as cannes-i filmfesztivál valamilyen módon valós legyen” – tették hozzá.

“Mindenki tudja, hogy még nagyon sok a bizonytalanság a nemzetközi egészségügyi helyzetben. Reméljük, hogy hamarosan tájékoztatást tudunk adni arról, hogy milyen formát ölthet a 2020-as fesztivál” – hangsúlyozták a szervezők.

Thierry Frémaux fesztiváligazgató a múlt héten kizárta annak a lehetőségét a Variety filmes szaklapban, hogy digitális formában rendezzék meg a fesztivált. “Cannes számára, a lényege, a története, a hatása szempontjából egy ilyen (internetes) megoldás nem tudna működni” – mondta a fesztiváligazgató. Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója is, amikor jelezte, hogy jelenleg nem mérlegelik a szervezéssel kapcsolatban a digitális lehetőségeket.

Még nem véglegesen, lehet, hogy csak nyárra tolják a koronavírus miatt.

A világ első számú nemzetközi filmfesztiválját – amelynek filmvására mintegy 40 ezer szakmabelit, a filmbemutatók pedig 200 ezer nézőt vonzanak – idén május 12. és 23. között rendezték volna meg Cannes-ban. A vezetőség már március közepén jelezte, hogy a tervezett időpontban nem tartják meg a rendezvényt, de fenntartották annak a lehetőségét, hogy június végén vagy július elején rendezik meg a seregszemlét.