Index – Külföld – Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az áldozatok száma

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Törökországban szerdán második napja rekordmértékben nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, 115-tel 1518-ra emelkedett, miközben az igazolt fertőzöttek száma továbbra is napi 4000 feletti értékkel, 4281-gyel 69 392-re nőtt – olvasható a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján.

Az esetszám napi növekedésének a mértéke szombaton érte el az eddigi csúcsot, akkor 5138 volt, majd vasárnapra 4789-re, hétfőre 4093-ra, keddre pedig 4062-re mérséklődött, írja az MTI.

 Fahrettin Koca arról is beszámolt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma szintén az eddigi legmagasabb értékkel emelkedett, 875-tel 5674-re. Intenzív osztályon jelenleg 1820 embert kezelnek, 11-gyel többet, mint kedden, lélegeztetőgépre 1052 beteg esetében van szükség, ami 35-tel alacsonyabb az előző napinál.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a hatóságok buszokkal megkezdték több város börtönéből annak a mintegy 90 ezer rabnak az elszállítását, akiknek a szabadon engedéséről a parlament a minap fogadott el törvényt a fertőzésveszély csökkentése céljából. Törökországban eddig körülbelül 300 ezer volt a fogvatartottak száma. Az intézmények felügyeletéért és a foglyok ellátásért további 150 ezer büntetés-végrehajtási alkalmazott felel.

A jogszabály nem vonatkozik azokra, akiket terrorizmussal kapcsolatban, valamint nemi erkölcs elleni, és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nők elleni erőszakért vontak felelősségre. Az érintettek egyik felét végleg szabadon engedik, a másik felét pedig ideiglenesen, első körben május végéig bírósági felügyelet alá helyezik. Az igazságügy-miniszter legfeljebb kétszer két hónappal meghosszabbíthatja ezt az időszakot.

A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), és parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő. A jogszabályt az ellenzéki pártok és nemzetközi jogvédő szervezetek amiatt bírálták, hogy nem vonatkozik olyanokra, például újságírókra, politikusokra, akiket terrorizmus vádjával, de valójában politikai okból börtönöztek be a 2016. júliusi puccskísérlet ürügyén.

Az országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban,

köztük Isztambulban, Ankarában és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik. Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy a jövő hétvégén is kijárási tilalmat léptetnek életbe és ha szükségét látják, a rendelkezést a következő hétvégéken is fenntartják.

A szóban forgó városok a személyforgalom előtt április 3. éjfél óta zárva vannak. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthon maradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat. Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.

(Borítókép: 
Egészségügyi alkalmazott egy koronavírusos beteget gondoz a Medicana Kadikoy kórházban, Isztambulban. Fotó:
 Sebnem Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)