Index – Külföld – Sokszorosa lehet a hivatalos adatoknak az amerikai fertőzések száma

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Kaliforniában a hivatalosan regisztráltnál jóval többen lehetnek fertőzöttek, állapította meg a Stanford Egyetem kutatócsoportjának pénteken nyilvánosságra hozott tanulmánya, amelyet az MTI idéz. A Jay Bhattacharya és Eran Bendavid által vezetett kutatócsoport április első hetében készítette a tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatait Santa Clara megyében 3300 önkéntes részvételével, akik úgy tudták, egészségesek.

A szerológiai vizsgálatok elvégzését követően kiderült, hogy az egészséges emberek 2,5-4,2 százalékának vérében találtak antitesteket, ami azt jelenti, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen anélkül, hogy tudtak volna róla.

A kutatók ebből – modellezés után – arra a megállapításra jutottak, hogy egész Kaliforniában hasonló lehet a helyzet.

Az adataink alapján április elseje előtt 48-85 ezer ember fertőződhetett meg Santa Clara megyében. Ezzel szemben a hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma a megyében április elsején csak 956 volt, 50-85-ször kevesebb, mint amit az adataink mutattak

– írják a tanulmányban. A kutatók becslései szerint a kaliforniaiak körében is a regisztráltnál 50-85-ször nagyobb lehet a tüneteket nem mutató fertőzöttek aránya.

A tanulmány még nem esett át szakértői bírálaton, Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi igazgatója azonban a Twitteren reagálva úgy vélekedett:

az eredmény valószínűleg jellemzi az országos helyzetet is.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője, John Hyten tábornok péntek este bejelentette: a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a vírusfertőzéssel diagnosztizált matrózok háromnegyedénél a fertőzés tünetmentes volt. Hozzátette, hogy sok matróznál, akinél március végén a vírusteszt negatív volt, az újabb teszt már pozitívnak bizonyult.

Péntekig az anyahajón szolgálatot teljesítőknek már a 94 százalékán elvégezték a vírustesztet. 660 tengerésznél pozitív lett az eredmény, 3920 esetben pedig fertőzésmentességet mutattak ki. A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt egyik tengerésze belehalt a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

A Guamnál állomásozó repülőgép-hordozó ügye miatt lemondani kényszerült Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára, miután hatalmas visszhangot váltott ki, hogy felmentette a  hadihajó  parancsnokát, Brett Crozier kapitányt és „ostobának” nevezte őt, amiért a sorozatos megbetegedések miatt drámai hangú levélben kért segítséget a Theodore Roosevelt legénységének kimenekítéséhez. Crozier “határozott cselekvést” sürgetett, és azt kérte a Pentagontól, hogy a repülőgép-hordozó ötezres legénységéből négyezer embert evakuáljanak, mert többnél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

A Theodore Roosevelt után egy másik, francia repülőgép-hordozón is megjelent a vírus: a Charles de Gaulle nevű hadihajón  már legalább ötven fertőzött van .