Index – Külföld – Olaszországban második napja csökken a fertőzöttek száma

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Olaszországban ismét ötszáz felett volt a koronavírus-fertőzésben egy napon belül elhunytak száma, így a járványnak eddig a 24 648 áldozata van az országban – írja az MTI az olasz polgári védelmi hatóság kedd esti közlése alapján. Az aktív fertőzöttek száma azonban egymás utáni második nap tovább csökkent.

A halottak száma 534-el emelkedett a hétfői 454 után. Vasárnap 433 halálesetet jeleztek. Az aktív fertőzöttek száma 528-cal csökkent az egy nappal ezelőttihez képest. A járvány februári terjedése óta ez volt az egymást követő második nap, hogy az aktív betegek száma országosan nem emelkedett. Jelenleg az aktív betegek száma meghaladja a 108 ezret. Ez volt a 17. egymás utáni nap, hogy csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma is. A gyógyultak száma meghaladja az 51 ezret.

Az utóbbi nap alatt több mint 2700-an gyógyultak meg, ami az eddigi legmagasabb adat.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 183 957-et.

A járvány gócpontjának számító Lombardiában újból megugrott és 960-ra nőtt az egy nap alatt diagnosztizáltak száma. Április 17-én már négyszáz alatt volt a számuk, azóta ismét emelkedett. Az elmúlt 24 óra alatt 203-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.  

Az olasz sajtó kedden nyilvánosságra hozta az olasz egészségügyi tárca titkos dokumentumait, amelyek már január elején egy Kínából érkezett, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásjárvány olaszországi megjelenését vázolták. A tárca három vésztervet dolgozott ki, de a legmagasabb fokozatút nem küldték át a többi minisztériumnak és tartományoknak, a pánik elkerülésére. Ebben több mint 600 ezer halottat jósoltak Olaszországban. A tárca eddig nem cáfolta az értesüléseket. A kormány január 28-án függesztette fel a Kínával közvetlen légi járatokat, és vezette be a veszélyhelyzetet.

Stefano Vella, a római Gemelli Kórház virológusa úgy vélekedett, sem a politika, sem az egészségügy nem ismerte fel időben a koronavírus-fertőzés „erejét”. A korábbi előrejelzések március közepére tették a tetőzést, ami után gyors csökkenést jósoltak, ezzel ellentétben a járványgörbe nagyon lassan ível lefele.