Index – Külföld – Németországban tíz beteg már csak hét embert fertőz meg

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Hetekig tartó gyors terjedés után elkezdődött az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) járványügyi intézet pénteken ismertetett számításai szerint, írja az MTI.

A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg.

  • Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből.
  • Amennyiben az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Ezen a héten eddig a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek számításai szerint.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok elhatározták,

hogy április 20-tól megkezdik a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel kancellár a szerdai tanácskozás után elmondta, hogy csak apró lépésekkel lehet haladni tovább, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására – mondta Merkel.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) péntekig 133 830 ember szervezetében mutatták ki Németországban, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál.

a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, rekordmértékben, 4700-zal emelkedett, 81 800-ra.

A vírus okozta betegségben 3868 igazolt fertőzött halt meg, ez 299-cel haladja meg az egy nappal korábbit.