Index – Külföld – Németország összes tartományában kötelező lesz a maszkviselés

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Az összes német tartományban maszkviselési kötelezettséget vezetnek be a koronavírus-járvány miatt, a sor szerdán vált teljessé – írja az MTI.

A szabály bevezetéséről a legnépesebb tartomány, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália kormánya, és másik négy tartomány vezetése is szerdán döntött. Tizenegy tartományban pedig már korábban meghozták ezt az óvintézkedést, a járványt lassító más intézkedések lazításával párhuzamosan.

A maszkviselés a legtöbb német tartományban április 27-étől lesz kötelező.

A tömegközelekdéskor és a kiskereskedelmi üzletekben kell majd az embereknek a szájukat és az orrukat eltakaró maszkot, vagy maszk helyett sálat, kendőt viselniük.

A tartományi vezetők szerint a március közepén bevezetett korlátozásokkal sikerült lassítani a vírus terjedését, de a veszély nem múlt el, a járványhelyzet törékeny, ezért csak a maszkviselési kötelezettséggel és a fertőzéshigiéniai szabályok következetes betartásával együtt lehet ismét szélesebb teret engedni a társadalom és a gazdaság működésének.

A kötelező maszkviselés bevezetése ellenére továbbra is arra kötelezik Németországban az embereket, hogy

  • a lakásukon kívül ne csoportosuljanak,
  • a saját háztartásukban élőkön kívül egy embernél többel egyszerre ne tartózkodjanak ugyan azon a helyen,
  • mindenki mástól legalább másfél méteres távolságot tartsanak.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint kéthetente értékelik a járványhelyzet alakulását, és döntenek a további teendőkről. A legutóbbi tanácskozást április 15-én tartották, a következő április végén lesz.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig Németországban 145 694 embernél mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.