Index – Külföld – Megműtötték Kim Dzsongunt

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

2020.04.21. 05:21

Műtéten esett át Kim Dzsongun az amerikai és a dél-koreai média egybehangzó keddi jelentései szerint, a CNN pedig egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy az észak-koreai vezető „nagy veszélyben” van a meg nem nevezett beavatkozás után, írja az MTI.

A CNN-en röviddel azután jelent meg a hír erről, hogy – a jórészt Észak-Koreából megszökött személyek által működtetett – Daily NK című dél-koreai lap meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva közölte, hogy

KIM DZSONGUN  ÁPRILIS 12-ÉN SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BEAVATKOZÁSON ESETT ÁT, ÉS JELENLEG EGY VILLÁBAN LÁBADOZIK A PHENJAN MELLETTI HJANGSZAN ÜDÜLŐVÁROSBAN.

A lap szerint Kim Dzsongunnál a „sok dohányzás, az elhízás és a túlzott munka” miatt vált szükségessé a műtét, írja a CNN. A sajtóban megjelent híreket hivatalos forrásból Washingtonban és Szöulban sem erősítették meg. 

A Kim Dzsongun egészségi állapotával kapcsolatos találgatások azután kaptak lábra, hogy nem jelent meg április 15-én a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen. Az elemzők akkor arról számoltak be, hogy a látogatás a koronavírus járvány miatt maradhatott el. 

Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt.