Index – Külföld – Maszkviselésre figyelmeztető rendőrökre támadtak Szlovákiában

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Eljárást indítottak Szlovákiában három férfi ellen, akik múlt csütörtökön támadtak rá Rybany községben (Bánovce nad Bebravoui járás) a kötelező maszkviselésre figyelmeztető rendőrökre. A 34, 30 és 17 éves elkövetők egyike az igazoltatáskor a személyigazolványát sem volt hajlandó felmutatni, majd az őrsre kísérésnek is ellenállt, és a rendőrökre támadt, amiben két társa is segítségére sietett. A rendőrség szerint a gyanúsítottakat a múltban már elítélték erőszakos cselekmény és vagyon elleni bűncselekmény miatt. Ezúttal egytől öt évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti őket, írja a Parameter.sk.

Eközben hivatalossá vált, hogy április 22-től, szerdától négy szakaszban újranyitják az üzleteket és létesítményeket Szlovákiában, elsőként a 300 m²-nél nagyobb alapterületű boltokkal és egyéb szolgáltatást nyújtó helyekkel. Így például az éttermek is megnyithatnak, de csak akkor ha ablakon keresztül adják ki az ételt a vásárlóknak, de egyes szabadtéri sportlétesítmények és hosszú távra szállást nyújtó szállók, a kültéri piacok és az autókereskedések is kinyithatnak, tájékoztatott Igor Matovič miniszterelnök, aki szerint a második szakasz ideális esetben két hét múlva indulhatna el. Ezzel egy időben egy órával csökken az idősek számára fenntartott külön vásárlási időszak, így az eddigi 9-12 óta helyett már csak 9-11 óra között vásárolhatnak az idősek.

Szlovákiában eddig 1173 koronavírusos megbetegedést és 13 haláleset rögzítettek.

Már a harmadik román településen vezettek be karantént

Suceava és a Ialomița megyei Țăndărei után ezúttal a Constanța megyei Cuza Vodă településen rendeltek el karantént a román hatóságok, miután a helyiek nem tartották a kijárási korlátozásokat. A részleges karantén alá kerülő községen 10 koronavírusos megbetegedést azonosítottak, de a megyei közegészségügyi hatóság szerint ez a szám a valóságban jóval magasabb lehet, mivel a lakók nem tartották be a kijárásra vonatkozó katonai rendeleteket. A karantén alá vont terület nagyjából 600 lakót érint a településen élő 3586 főből – írja a Transindex.ro.

Suceavához kapcsolódik, hogy megfertőződött a megye ortodox érseke, akit helikopterrel szállítottak egy bukaresti kórházba. A 90 éves Piment 1991-ben szentelték Suceava és Rădăuţi ortodox érsekévé a Krónika cikke szerint.

Az országban négy újabb halálos áldozattal 482-re nőtt a koronavírusban meghaltak száma, a fertőzöttek é pedig 8936-ra nőtt a kedd délelőtti adatok  szerint.