Index – Külföld – Jourová megvédte a járvány miatti magyar törvényeket

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke egy tévés vitaműsorában vasárnap.

“Egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel” – válaszolta Vera Jourová a műsorvezető kérdésére, hogy aggódik-e a magyarországi helyzet miatt. Jourová hangsúlyozta: a járvány kapcsán az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.

Jourová az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosa, a Bizottág alelnöke. Korábban többször bírálta Magyarországot és Lengyelországot a jogállamiság állapota miatt, támogatja a hetes cikkely szerinti eljárások folytatását a két ország ellen. Az MTI által szemlézett cseh tévéműsorban elhangzottak azért is érdekesek, mert korábban 13 EU-s tagállam külügyminisztere kritizálta az Orbán-kormányt a felhatalmazási törvény elfogadtatása miatt, Donald Tusk pedig a korábbiaknál is erősebb hangon szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból.