Index – Külföld – II. Erzsébet idén nem szeretne a születésnapjára ágyulövéseket

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

II. Erzsébet bit uralkodó kedden lesz 94 éves, de a 68 éve tartó uralkodása alatt most először elmarad a fegyveres tiszteletadás, az uralkodó a közleménye szerint úgy gondolja, hogy a jelen helyzetben ez nem lenne helyénvaló, és nem is szeretne külön kiváltságokat kérni, hogy jelen helyzetben engedélyezzék a díszlövéseket. 

A közlemény szerint a rengeteg angol halálos áldozatot követelő világjárvány miatt döntött úgy, hogy idén nem szeretné, ha a Hyde Parkban, a Towernél és Windsorban is ágyúlövéseket sütnének el a tiszteletére. 

Úgy tudni, hogy a születésnapját Windsorban tölti férjével, és még a szokásosnál is kevesebb ember látogatja meg őket, ugyanis önkéntes karanténba vonultak, és arra kérte alattvalóit, hogy amennyiben tehetik, ők is tegyenek így. 

Hagyományosan ilyenkor az államigazgatás épületein is zászlófelvonással szoktak tisztelegni, a királynő erre vonatkozóan azt az utasítást adta, hogy teljesen megérti, ha jelen körülmények között ez elmarad. 

A családtagjaival telefonon és videochaten ünnepel majd, de ezek nem a nyilvánosság előtt fognak zajlani. 

A királynő júniusban ünnepli a születésnapját, ennek okát arra lehet visszavezetni, hogy II. György a hagyományos katonai parádét a saját születésnapjának ünneplésére hívta életre, mert elege volt, hogy az eredeti születésnapjának idejében, azaz novemberben mindig borzasztó az idő. Aztán II. Erzsébet édesapja, VI. György is június második csütörtökén tartotta minden évben a születésnapját, ezt a hagyományt tartotta meg II. Erzsébet, csak ő átrakta június második szombatjára a ceremoniális születésnapját. 

Idén a katonai parádét is a hagyományostól eltérően tartják majd meg, de azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent.