Index - Belföld - Letartóztatták a nőt, aki nagypénteken haragosaira gyújtott egy házat Miskolcon

Index – Külföld – Huszonnyolc év után vettek őrizetbe hét boszniai szerbet háborús bűnök gyanújával

Spread the love

2020.09.16. 14:26

Háborús bűnök gyanújával hét egykori boszniai szerb katonát és rendőrt vettek őrizetbe a kelet-boszniai Sokolacon a hatóságok szerdán – közölte a klix.ba szarajevói hírportál. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején bosnyák civilek ellen követtek el háborús bűncselekményeket. A gyanú szerint 1992 szeptemberében egy boszniai szerb félkatonai szervezet tagjaiként a Sokolachoz közeli Novoseoci faluban összegyűjtötték a fiúkat és a férfiakat, majd egy közeli szeméttelepen kivégezték őket. A negyvennégy áldozat közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 82 éves volt. A helyi asszonyokat elüldözték. A támadók emellett felrobbantották a településen található mecsetet is. Sajtóinformációk szerint az elfogottak között van Sokolac egykori rendőrfőnöke, és az ellenzéki Szerb Demokrata Párt egyik volt parlamenti képviselője is. 

Ugyanebben a gyilkosságban való részvétellel gyanúsítják Radislav Krstic ezredest is, akit a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 2004-ben 35 évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélt, népirtás elősegítésének vádjával.

Kapcsolódó

Szarajevó ostroma 20 éve ért véget. A sebek ugyan begyógyultak, de a bosnyák főváros nehezen lép tovább. Egy egykori katona mesél a háború borzalmairól és arról, miért csatlakozott szinte gyerekként a hadsereghez.

A boszniai háború idején csaknem százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *