Index – Külföld – Hetente több millió embert tesztelne a német kormány

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

 Várhatóan júniusban lépne életbe a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény módosítása, amely szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet.

A javaslatban az is szerepel, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok védelmében megelőző jelleggel – tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül – szűrni kell az időseket és a betegeket gondozó és ápoló intézmények lakóit és személyzetét.

A tömeges tesztelés nagyjából havi 1-1,5 milliárd euróba (kb. 355-532,5 milliárd forintba) kerülhet a kormányzati számítások szerint.

Szükség esetén az állatorvosi laboratóriumokat is be kell vonni a munkába. A tervek szerint kiterjesztik a bejelentési kötelezettséget: az új szabályok alapján a helyi egészségügyi hatóságoknak nemcsak a koronavírus-fertőzés tényéről, hanem a negatív eredményekről is tájékoztatniuk kell a Robert Koch országos közegészségügyi intézetet (RKI), és a gyógyultak száma alakulásának nyomon követéséhez azt is be kell jelenteni, ha egy igazolt fertőzött szervezetében már nem lehet kimutatni a kórokozót.

A kormány elé várhatóan április végén, a törvényhozás elé pedig május elején kerülhet a javaslatcsomag, melynek néhány elemét már korábban bejelentették. Közölték, hogy a 375 járási és városi egészségügyi hatóságnál 20 ezer lakosonként kialakítanak egy öt szakemberből álló munkacsoportot, ami csak a fertőzési láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik. Ezt a fejlesztést 50 millió euróval támogatják a szövetségi költségvetésből. További mintegy 20 millió eurót az új típusú koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésére fordítanak.

A legutóbbi kormányzati adatok szerint a járvány kezdete óta nagyjából 1,7 millió koronavírustesztet végeztek Németországban. A laboratóriumok kapacitása hozzávetőleg heti 730 ezer teszt elvégzésére elég.

Az RKI elnökhelyettese, Lars Schaade keddi berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a kapacitások kihasználását korlátozza a tesztekhez szükséges, úgynevezett reagens anyagok globális piacán jelentkező erős keresletből fakadó hiány. A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust szerdáig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.