Index – Külföld – Észak-Korea egyetlen fertőzöttet sem ismer el, de azért szigorítják az intézkedéseket

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

A testület úgy határozott, „szigorúbb intézkedésekre van szükség” ahhoz, hogy a lakosság „életének és biztonságának védelme érdekében” megbirkózzanak a világjárványt okozó Covid-19 nevű betegséggel – közölte a KCNA állami hírügynökség. Hozzátették, hogy „a vírusfertőzés veszélyének rövid időn belüli elhárítása lehetetlenné vált, és ez a körülmény akadályokat gördíthet harcunk és a haladás elé”.

A jelentés ugyanakkor azt siet leszögezni, hogy 

Észak-Korea kezdettől fogva szigorú és csúcsszínvonalú lépéseket tett a járvány megfékezésére (…), így sikerült stabilizálni a járványügyi helyzetet.

Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, de számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt. Ráadásul az amúgy is legyengült, éhező lakosság körében hatalmas veszélyt jelent a járvány elszabadulása, főleg, hogy nagyon sok helyen megfelelő kórházak sem állnak rendelkezésre. Minderről részletesen írtunk korábban:

Phenjan az elmúlt hónapokban több intézkedést hozott a Covid-19 ellen. A járvány kezdetén kiutasította a külföldi turistákat, szinte a teljes határforgalmat felfüggesztette egyedüli szövetségesével, a fertőzések kiindulópontjának számító Kínával, szigorú ellenőrzést vezetett be a határátkelőhelyeken, valamint mozgósította az egészségügyi dolgozókat, hogy ellenőrizzék a lakosságot, és különítsék el azokat, akiknél a betegség tünetei jelentkeznek.

A politikai bizottság szombati tanácskozásából a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint arra lehet következtetni, hogy ismeretlen okból elhalasztották a legfelsőbb népi gyűlés (parlament) péntekre tervezett, kulcsfontosságú ülését, a testület ugyanis rendszerint az ülések előtt szokott tanácskozni.

A hivatalos állami propaganda ellenére dél-koreai források már egy hónappal korábban azt feltételezték, legalább 200 észak-koreai katona halt bele a vírusba. A rossz körülmények, a gyógyszerek, védőfelszerelések hiánya miatt az ENSZ 900 ezer dolláros gyorssegélyt biztosított az országnak.

A járvány terjedése a világban ebben a folyamatosan frissülő cikkben követhető:[ad_2]

Source link