Index – Külföld – Bizakodásra adnak okot a romániai esetszámok

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

A múlt heti átlagnak megfelelően nőtt hétfőre a Romániában diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma: az elmúlt 24 órában jegyzett 333 megbetegedéssel 6633-ra emelkedett a fertőzöttek száma – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs. Ez azért számít jó eredménynek, mert az elmúlt napon végezték a járvány kezdete óta a legtöbb koronavírustesztet: a kiértékelt minták száma megközelítette az ötezret, írja az MTI.

Romániában vasárnap 12-en haltak bele a koronavírus-járványba, ami feleannyi, mint egy nappal korábban – így már 318 a járvány halálos áldozatainak száma. A koronavírus romániai megjelenése óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 27-tel több, mint egy nappal korábban, jelenleg 231 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Mintegy 24 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 71 ezren lakóhelyi elkülönítésben, áll az összefoglalóban.

A román hatóságok adatai alapján 703 külföldön tartózkodó román állampolgár megbetegedéséről tudnak, közülük 47-et haltak bele a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

Uszításnak lehet, ha valaki a templomba járásra buzdított

Hiába szigorítottak a hatóságok a húsvéti hétvégén a kijárási korlátozásokon, csak vasárnap majdnem 10 ezer embert bírságoltak meg azok megsértése miatt – egy nap alatt összesen 21,82 millió lej, mintegy 1,63 milliárd forint értékben szabtak ki büntetéseket. A rendőrök azok ellen is felléptek, akik túrázás kedvéért hagyták el a lakásukat. Szombaton például a Tordai-hasadékban bírságoltak meg 14 túrázót.

A román hatóságok erősen tartanak attól, hogy a hétvégi ortodox húsvéti ünnepek miatt lazul a fegyelem, és emiatt romlik a járvány elleni védekezés hatékonysága. Máramaros megye prefektusa közölte vasárnap, hogy nyilvános uszítás miatt indult bűnvádi eljárás az ellen, aki a Facebookon arra biztatta a hívőket, hogy a húsvéti ünnepek alatt tekintsenek el a kijárási korlátozásoktól, és vegyenek részt a feltámadási templomi szertartásokon. Az illető szerint ha a hívők összetartanak és valamennyien elmennek a templomba, nem büntethetik meg őket.