Index – Külföld – Az amerikaiak negyede szerint szándékosan fejlesztették ki a koronavírust

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

Az elnöki beszédekkel, kijárási korlátozásokkal megspékelve kifejezetten eredményes munkát végzett az amerikai média. A Pew Research március közepén végzett felmérése szerint  ugyanis csak az amerikai felnőttek nagyjából 1 százaléka tagadta a koronavírus létezését. Ez nagyon jó eredmény, összevetve mondjuk azzal, hogy az evolúciót például az ötödük utasítja el teljesen és kérlelhetetlenül.

A mostani felmérés arra kérdezett rá, hogy az információik alapján szerintük mi a legvalószínűbb, hogyan keletkezett a járványt okozó koronavírus. A fő eredmény az lett, hogy

  • 43 százalékuk szerint természetes úton jött létre a vírus,
  • 29 százalék szerint egy laborban gyártották,
  • 25 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ez azt jelenti, hogy majdnem a harmaduk szerint laborban készítették a vírust. Ezen belül 23 százalékpontnyi ember szerint szándékosan készítették a vírust abban a titkos laborban, 6 százalékpontnyi ember szerint véletlenül alakult így.  Csak azokat nézve, akik szerint laborból érkezett a vírus,  kiugróan sokan vannak azok, akiknek nem volt felsőfokú végzettségük, a 30 év alattiak illetve a latinók.

Nők és férfiak közt nem volt szinte semmi különbség, de a republikánusok és a demokraták közt igen, előbbek majdnem kétszer annyira válaszolták ezt a laboros feltevést.  Egészen pontosan

tízből négy republikánus szerint

ez a legvalószínűbb helyzet. Ehhez azt sem árt tudni, hogy az USA-ban is igen komolyan bombázzák totális álhírekkel a társadalmat, akár külföldről is, az amerikaiak fele futott bele teljesen kitalált hírbe csak a járvány ideje alatt.

De hülyék! Viszont magunk közt szólva, mi az igazság?

Bár önmagában értelmes feltevés arra is gyanakodni, hogy esetleg emberek kevertek össze egy új vírust, aztán az elszabadult valahogy, itt nem ez a helyzet. A vírus felépítéséből meglehetősen gyorsan egyhangúlag arra a következtetésre jutottak a biológusok, hogy csak a természetben alakulhatott ki, véletlenül sem jöhetett létre laborban.

Van nagyon erős piaci érv is amellett, hogy ezt higgyük is el nekik: aki ugyanis bármi érdemi érvet találna ennek cáfolatára, az a nem csak azonnal a saját karrierjét csinálná meg örökre, de az egész egyetemének vagy kutatóintézetének nem kéne pénzt kérnie semmire a következő száz évben.  

De ha nem hisz a Nature-ben egy hónapja publikált eredményeknek és a piacnak se, így a saját kezébe venné a dolgokat, arra is van mód. Itt például ön is részletesen nyomon követheti a vírus evolúcióját, akár laborok szintjén kiszűrheti, hogy kik azok, akikben megbízik.