Index - Belföld - Letartóztatták a nőt, aki nagypénteken haragosaira gyújtott egy házat Miskolcon

Index – Külföld – Angliában új módszer szerint számolják a koronavírusos haláleseteket

Spread the love

Angliában új módszer szerint számolják az új koronavírus okozta haláleseteket, így számuk mintegy ötezerrel csökkent szerdára. Spanyolországban és Franciaországban magas volt szerdán az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy mostantól csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Ezzel az angol egészségügy alkalmazkodik az Egyesült Királyság többi részéhez, ahol eddig is ezt a módszert alkalmazták.

Azokat a betegeket, akik a pozitív vírustesztet követő 28 napon túl, de kevesebb mint 60 napon belül halnak meg, csak akkor számolják a többi koronavírus okozta elhalálozáshoz, ha halotti bizonyítványukon az egészségügyi hatóságok a Covid-19-et tüntetik fel halálokként.

Az új módszer szerint Nagy-Britanniában 41 329 halálesetet tartanak nyilván, míg a régi rendszer szerint a SARS-CoV-2 vírusnak 46 706 halálos áldozata volt. Ez a szám a legmagasabb Európában.

Korábban Angliában minden halálesetet a vírus okozta Covid-19-betegségnek tudtak be, ha a pacienst korábban koronavírusra diagnosztizálták. A tudósok szerint kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy valamennyi fertőzött valóban a Covid-19-ben hunyt-e el, vagy valamilyen más betegség okozta a halálát.

Az angliai halálesetek ezen számítása mellett azért döntöttek, hogy nehogy alábecsüljék a vírus halálos áldozatainak számát a világjárvány korai szakaszában

– közölte John Newton, az Angliai Közegészségügyi Intézet egyik igazgatója.

Spanyolországban 1700-zal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma szerdán, ezért Aragóniában tábori kórház felállítása mellett döntöttek, Galiciában pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 1680 új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg kedden 1418-at, így a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma 329 784-re nőtt. A szerdai statisztikában nem szerepel Madrid, amely műszaki okokból nem közölt adatokat.

A karantén mintegy hat hete történő feloldása óta Spanyolország az új fertőzések megfékezéséért küzd, amelyeknek a száma a júniusi napi több mint 150-ről több mint 1500-ra nőtt augusztus első 12 napjában.

A legtöbb fertőzött Aragóniában van, minden 100 ezer lakosra 571 jut. A második helyen Navarra áll a 100 ezer lakosra jutó 159 fertőzöttel.

A francia egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint az elmúlt 24 órában 2524 új koronavírus-fertőzést jelentettek, újabb napi rekordot a karantén feloldása után. A járvány kitörése óta 206 696 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus.

Gabriel Attal kormányszóvivő bejelentette, hogy Franciaország fokozatosan rendőrségi posztokat állít fel annak ellenőrzésére, hogy viselnek-e maszkot az emberek ott, ahol kötelező, és betartják-e a társadalmi távolságtartást.

Az új fertőzöttek számának emelkedése mellett a kórházban ápolt betegek száma tovább csökken, szerdán 121-gyel 4891-re. Március 19. óta most először csökkent 5000 alá a kórházi ápolást igénylő Covid-19-betegek száma. A legmagasabb április 14-én volt: 32 292.

A halálesetek száma 18-cal 30 371-re nőtt, kedden ez a szám 14 volt, míg az elmúlt héten átlagosan napi kilenc.

Eközben Törökországban a koronavírus-járvány miatt távoktatással indul a 2020/2021-es tanév – közölte Ziya Selcuk oktatási miniszter szerdai ankarai sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy az egészségügyi tárca által létrehozott tudományos tanács javaslatokat intézett a kormányzathoz.

Selcuk hozzátette: a diákok a negyedik tanítási héten, szeptember 21-étől fokozatosan fognak visszatérni az iskolapadokba, így kezdetben csak csökkentett létszámban lesznek jelen a tantermekben. Törökország március második felében rendelt el távoktatást az oktatási intézményekben, nem sokkal azután, hogy a hatóságok az ország területén az első vírusfertőzöttet regisztrálták.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a tárca tudományos tanácsának szerdai ülését követően írásos nyilatkozatot adott ki.

Ha az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma továbbra is ilyen sebességgel növekszik, akkor vissza kell térnünk azokhoz a súlyos intézkedésekhez, amelyeket nem akarunk még egyszer átélni

– figyelmeztetett, arra utalva, hogy a tavaszi hónapok során a török nagyvárosokban hétvégente kijárási tilalom volt érvényben.

Koca később a Twitter-fiókján tette közzé a törökországi járványhelyzet friss napi adatait.

A táblázat szerint szerdán 1212-re ugrott az igazolt fertőzöttek napi száma, és így a mutató hat hét elteltével ismét 1200 fölé emelkedett. Az eddig regisztrált esetek száma 244 392-re nőtt. A napi esetszám a hatósági intézkedések fokozatos enyhítését követően legutóbb július első hetében járt hasonló magasságban, július második felében még valamivel 900 feletti értékeken mozgott, majd augusztus 5-ére újfent megközelítette az 1200-at.

A kis-ázsiai országban szerdán 18-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5891-re emelkedett. A halálesetek napi száma azóta nem esett 14 alá, hogy a világjárvány március közepén Törökországot is elérte.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 617-ről 632-re. A gyógyultak száma 934-gyel 227 89-re emelkedett, és bár ők teszik ki az összes eset csaknem 93 százalékát, a mutató megint alulmarad az új fertőzöttek számával szemben. A 83 milliós országban idáig mintegy 5,45 millió vírustesztet végeztek el. 

(MTI)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *