Index - Belföld - Letartóztatták a nőt, aki nagypénteken haragosaira gyújtott egy házat Miskolcon

Index – Külföld – A Kreml bizonyítékokat kér, hogy Alekszej Navalnijt valóban megmérgezték

Spread the love

Ha valaki vegyi fegyvert használna Oroszországban, azonnal jelentenék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – nyilatkozott a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov a német vádakra reagált, miszerint Alekszej Navalnij ellenzéki bloggert az orosz titkosszolgálat akarta megölni a Novicsok’ nevű idegméreggel. Georgij Alburov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) kutatórészlegének tagja, aki a szállodai szobában volt a mérgezés idején, azt állítja nem a vízben, hanem az üveg peremén volt a méreg. Elmondta, hogy a palackokat azon a repülőgépen vitték ki Oroszországból, amelyet a Cinema for Peace Foundation elnevezésű civil szervezet bérelt ki Navalnij Berlinbe szállítására.

A szóvivő hangsúlyozta, ha tényleg Novicsok lett volna az üvegen, mindenki megbetegszik, aki hozzáért vagy akár csak a közelében tartózkodott.  

Oroszországnak több elmélete is van. Egyes feltételezések szerint egy külföldi titkosszolgálat hajtott végre ál-mérgezést. De az is felmerült, hogy Navalnij idegen titkosszolgálatoknak dolgozott. 

A Kreml kijelentette, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot a mérgezésre, és kérik a nyugati államokat, hogy osszák meg az információikat és bizonyítékaikat, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *