Index – Külföld – A grúz ortodox egyházak rengeteg embert várnak a húsvéti szertartásokra

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

2020.04.18. 10:35

A keleti katolikus egyházak naptárában most vasárnapra esik a húsvét, a grúz ortodox egyház vezetői úgy döntöttek, hogy a világjárvány ellenére is megtartják a tervezett eseményeket Georgiában, ahol eddig a hivatalos adatok szerint mindössze csak 370 fertőzöttet regisztráltak. 

Bár az ország egészségügyi hatóságai időben bezárták az iskolákat és korlátozták a kijárást, az ortodox egyház vezetői továbbra sem tesznek eleget annak a kérésnek, hogy a miséket se tartsák meg, annak ellenére sem, hogy a hatóság tiltja, hogy három embernél több legyen egy összejövetelen.  

A szakemberek aggódnak a tradíciók betartása miatt is, például mikor a gyülekezet tagjai a szertartások végén felsorakoznak, hogy ugyanazzal a kanállal áldozzanak.

Az egyház képviselői pedig korábban azt nyilatkozták a helyi médiának, hogy mivel ők gyógyítják az emberekt, nem ártanak nekik, így nem lehetséges, hogy a vírus templomokban terjedjen.

Az egyházvezető nem kommentálta sem a húsvéti szertartások megtartását, és a vírus terjedése miatti aggodalmakról sem beszélt, a hatóságok azonban arra kérik a híveket, hogy ne menjenek a közösségbe, hanem otthon ünnepeljenek.