Index – Gazdaság – Tisztességtelen lehet az ÉkszerTV kéztisztítót is értékesítő műsora az NMHH szerint

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

2020.04.22. 16:26

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott a Magyar ATV Ékszer TV című vásárlási műsora, amely a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsített étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-t.

Az NMHH Médiatanácsához a műsor március 12. és április 1. között sugárzott epizódjai miatt tizenegy bejelentés érkezett. 

A bejelentők azt sérelmezték hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, illetve a kézfertőtlenítő gél magas árát is.

A Médiatanács megállapította, hogy a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba. Ugyanakkor az Ékszer TV adásai megsérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt az NMHH szerint,

  • mivel a termékeik népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással,
  • illetve a műsorban “nélkülözhetetlennek” nevezték a kínált termékeket,
  • sőt a műsorvezetők az adásokban többször hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet.

Mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, a vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon az ügyben. A Gazdasági Versenyhivatalnál egyébként már egy hete folyamatban van egy versenyhivatali eljárás a műsor készítője ellen.

Az NMHH azt is közölte, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.